Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

‘Gelukkige’ varkens fokken tegen staartbijten

Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin wil in haar fokprogramma’s ‘gelukkige’ varkens fokken, om staartbijten tegen te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat varkens die aan de staarten van hun hokgenoten bijten lage serotoninespiegels hebben. Bij mensen wordt de serotoninespiegel beschouwd als een maat om het geluksgevoel aan te geven.

Staarten bij varkens

Het houden van staarten staat steeds meer in de belangstelling omdat het routinematig couperen van staarten meer onder druk komt te staan. Er komen nieuwe dierwelzijnsconcepten waarbij de varkens een intacte staart moeten hebben. Hier ligt een uitdaging voor de varkenshouderij, aldus de fokkerijorganisatie.

Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

Het is bekend dat lage serotonineniveaus verbonden zijn met depressie en obsessief gedrag bij mensen en met verenpikken bij pluimvee. Omdat de serotoninespiegel deels erfelijk is bepaald, kunnen dieren met lage serotonineniveaus uitgeselecteerd worden. In combinatie met verbetering van de leefomgeving van de varkens moet het mogelijk worden om varkens met lange staarten te houden, verwachten Topigs Norsvin-onderzoekers.

Onderzoek bij 12.000 biggen

In een onderzoek onder 12.000 biggen willen de onderzoekers in kaart brengen wat het effect is van geboortegewicht, geslacht en worpgrootte op beschadigingen aan de staart. Hiermee denken zij beter inzicht te krijgen in de tot nog toe moeilijk vatbare activiteit van staartbijten. Dit onderzoek vindt plaats op het fokbedrijf Paradise Valley in Winnipeg, Canada.

Beheer
WP Admin