Varkenshouderij

Nieuws

VS vreest concurrentie EU op varkensvleesmarkt Japan

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht een fors concurrentienadeel voor Amerikaans varkensvlees op de Japanse markt.

Enerzijds door het handelsakkoord dat Japan eerder dit jaar sloot met de Europese Unie (EU). Anderzijds vreest USDA dat Japan in de nieuwe TPP-overeenkomst (TPP-11) de Verenigde Staten (VS) uitsluit. Zij verwacht dat Japan in deze handelsovereenkomst afspraken maakt die vergelijkbaar zijn met de afspraken die met de EU zijn gemaakt.

Importheffing afgebouwd

De EU sprak met Japan af dat het Aziatische land de minimuminvoerprijs voor minder gewilde delen in stappen verlaagt van 524 yen naar 50 yen per kilo. Daarnaast verlaagt Japan de importheffing voor varkensvleesproducten stapsgewijs van 20% naar 0%. Het akkoord wordt in 2019 van kracht. Volgens USDA daalt de minimuminvoerprijs voor minder gewilde delen dan naar 125 yen per kilo, terwijl de VS te maken heeft met een minimuminvoerprijs van 524 yen.

Concurrentienadeel bij varkensvleesproducten

De VS ondervindt concurrentienadeel bij de diepgevroren delen met ingang van 2019. De EU heeft hierin een aandeel in de import van 62%, de VS 11%. Ook pakt de overeenkomst nadelig uit op gebied van varkensvleesproducten. Hier is de VS hoofdleverancier met een aandeel in de import met 63%. De EU is tweede met 11%. Door het handelsakkoord is de kans groot dat de EU deze positie verbetert ten koste van de VS.

Vers vlees

Wanneer de VS inderdaad wordt buitengesloten in het TPP-11-akkoord, heeft die hetzelfde nadeel op de Japanse markt voor vers varkensvlees. Nu levert de VS 58% van de importbehoefte en Canada is goed voor 39% en Mexico 3%. Op deze markt is Europa geen speler vanwege de afstand. Zowel Canada als Mexico zijn onderhandelingspartners in het TP-11 akkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.