Varkenshouderij

Nieuws

Samenwerking cruciaal bij bestrijding varkenspest

Het is essentieel dat landen nauw samenwerken bij de bestrijding van Afrikaanse Varkens Pest (AVP). Dat concludeert de Europese voedselveiligheidsdienst EFSA op basis van een analyse van de verspreiding van AVP in de Baltische Staten en Polen.

De EFSA maakte een model dat voorspelt hoe de ziekte zich waarschijnlijk zal verspreiden, zonder aanvullende maatregelen te nemen. Dit model wordt nauwkeuriger naarmate meer gegevens beschikbaar zijn.

Om verspreiding te beperken bij een uitbraak bij wilde varkens, is het essentieel dat kadavers van wilde zwijnen zo snel mogelijk worden opgeruimd en dat zoveel mogelijk wilde varkens worden afgeschoten in besmette gebieden. Een elektrische omheining voorkomt dat besmette dieren ver rond trekken.

‘Effect van menselijk handelen niet onderschatten’

Daarnaast moet het effect van menselijk handelen niet worden onderschat, volgens de EFSA. De uitbraak in Tsjechië deze zomer was maar liefst meer dan 400 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde besmettingshaard. De EFSA vermoedt dat het virus is verspreid via etensresten met besmet varkensvlees, die door mensen zijn weggegooid.

Hoewel AVP ongevaarlijk is voor mensen, mag het vlees van besmette varkens niet worden verwerkt vanwege het risico op verspreiding. Onlangs is in twee regio’s in Rusland met AVP besmet varkensvlees in supermarkten aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.