Varkenshouderij

Nieuws

Laatste woord over MPA nog niet gezegd

Na meer dan vijftien jaar is het laatste woord over het hormoon Medroxy Progesteron Acetaat (MPA) nog niet gezegd.

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, zullen minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) meer duidelijkheid moeten verstrekken over de mogelijke gevaren die er destijds zijn geweest voor de volksgezondheid.

‘Minder dieren geruimd dan had gemoeten’

Woordvoerder Esther Ouwehand meent op grond van publicaties van De Correspondent dat destijds de economische belangen zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid. Er zijn – naar zij vermoedt – minder dieren geruimd, dan op basis van de Europese regelgeving had gemoeten.

Minister Schouten verdedigde zich donderdagavond. In de Tweede Kamer tegen die aantijging. Volgens haar heeft de volksgezondheid in die affaire voorop gestaan. Niet voor niets zijn er 50.000 dieren geruimd. De afweging welke dieren wel en welke niet geruimd moesten worden, is afgestemd met de Europese Commissie, legde ze uit.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg moet volgens de Partij voor de Dieren meer duidelijkheid verstrekken over de mogelijke gevaren van MPA die er destijds zijn geweest voor de volksgezondheid. Foto: ANP
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg moet volgens de Partij voor de Dieren meer duidelijkheid verstrekken over de mogelijke gevaren van MPA die er destijds zijn geweest voor de volksgezondheid. Foto: ANP

Langdurige blokkade varkensbedrijven

De MPA-affaire leidde in 2002 tot langdurige blokkade van varkensbedrijven die besmet voer hadden gekregen. Varkens werden pas vrijgegeven als bij proefslachtingen was gebleken dat er geen MPA meer werd aangetroffen. Het voer was besmet geraakt doordat er suikerwater van farmaceut Wyeth in was verwerkt. Het suikerwater bevatte het hormoon MPA.

Paralellen met fipronil-crisis

Omdat er paralellen lijken te liggen met de fipronilcrisis, vroeg Frank Futselaar van de SP aan te geven of bedrijven nu wel snel uitsluitsel kunnen krijgen over testresultaten die betrekking hebben op hun eigen dieren of stallen. In de MPA-affaire is dat in elk geval bij een bedrijf niet gebeurd.

GroenLinks dringt aan op een duidelijk protocol op basis waarvan voor een ieder duidelijk is hoe de NVWA optreedt. Minister Bruins slaagde er niet in GroenLinks-woordvoerder Rik Grashoff te weerhouden daarover een motie in te dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.