Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Duitse Straathof-boedel staat te koop

De voormalige bedrijven van varkensbaron Adriaan Straathof in Duitsland staan sinds deze maand te koop.

Dat verklaart Jörn Göbert, directeur van LFD-Holding. LFD (Landwirtschaftliche Ferkelzucht Deutschland) is de naam waaronder het Straathof-imperium sinds halverwege 2015 wordt gevoerd.

Het bedrijf dat op 11 locaties in Duitsland in totaal 55.000 zeugen telt, wordt in één geheel verkocht, legt Göbert uit. Het bedrijf moet meer dan € 100 miljoen opbrengen. Er zijn tot dusver 3 geïnteresseerde kopers. De bedoeling is dat de verkoop uiterlijk eind 2018 een feit is. Dit jaar is winst gemaakt. LFD heeft 2016 met een klein verlies afgesloten.

Beroepsverbod in Duitsland

Voor Adriaan Straathof is het boek gesloten in Duitsland. Hij heeft een beroepsverbod en zijn aandelen zijn in handen van de banken. Zij hebben het beheer uitbesteed aan 2 curatoren. De omzet van LFD is meer dan € 100 miljoen per jaar, uitgaande van de gemiddelde opbrengstprijzen in de afgelopen 20 jaar.

Hoofdtaak van Göbert, afgestudeerd werktuigbouwkundige, is LFD klaarstomen voor de verkoop. Op de bedrijven is afgelopen anderhalf jaar zo’n € 25 miljoen gestoken in dierenwelzijn- en milieumaatregelen. Daarnaast is € 12 miljoen gestoken in onderhoud.

‘Geen onenigheid meer met de dierenarts’

Göbert verklaart dat zij daarnaast veel tijd en energie hebben gestoken om de relatie met overheden en dierenwelzijns- en milieuorganisaties te normaliseren. Dat heeft gewerkt. Göbert zegt dat in Gladau geen onenigheid meer bestaat met de dierenarts van het zogeheten Landkreis, dat een taak uitvoert op de bedrijven die vergelijkbaar is met die van de Nederlandse NVWA.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Morgen even naar de bank...

 • Tinus1

  3 geïnteresseerden? Tönnies wil zijn eigen biggen produceren? Chinezen willen voet aan de grond in europa? Of een andere grote (varkens) boer wil nog groeien?

 • krulsaart

  Voerleveranciers en Tonnies lijkt mij

 • John*

  vragen toch nog 1800 per zeugenplaats, alles door personeel laten doen, al die extra regels die eraan komen in Duitsland, Daar trapt tonnies zelf niet in. Misschien straks voor 50 miljoen, dan maak je wel rendement op je inleg.

 • eenvoudige boer

  Waarom niet alle 11 locaties apart verkopen door bijvoorbeeld 11 weken op rij een inschrijving te doen. Hoe meer kopers er zijn hoe meer kans dat de totaalopbrengst flink hoger wordt. Overigens lijkt mij die 100 miljoen ook wel erg veel. Uiteraard ken ik de bedrijven niet. Als er maar 1 koper is die alles koopt is het risico ook vrij groot dat die over een paar jaar ook weer failliet gaat.

 • heb het bijna rond paar kleinigheidjes nog oa wat personeel.

 • ronaldscholten

  Smithfields/WH Group uit China

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.