Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

De Groene Weg komt met EKO-code

De varkensvleesketen van De Groene Weg wil zich sterker onderscheiden in de markt en consumenten beter informeren over hoe de boeren werken.

Daarom start de dochteronderneming van vleesverwerker Vion met de EKO-code. Deze code is een maatlat die voor biologische varkensboeren zichtbaar maakt hoeveel progressie zij boeken met de verduurzaming van hun bedrijf.

Vanaf 1 januari van start

De EKO-code gaat 1 januari 2018 van start. Een varkensleverancier van De Groene Weg kan uit twaalf thema’s kiezen om zijn bedrijf te ontwikkelen. Een paar voorbeelden:

  • dierenwelzijn
  • communicatie
  • kringloop
  • energie en klimaat
  • diergezondheid

Iedere varkenshouder wordt geacht jaarlijks twee doelstellingen waar te maken

Punten verdienen

Per thema zijn er meerdere verduurzaammogelijkheden. Communicatie kan bijvoorbeeld digitaal, of met een open dag. Per optie zijn punten te verdienen. Voor een inspanning met beperkt effect is de score één punt. Voor een inspanning die veel uitwerking heeft, krijgt de boer vijf punten. Iedere varkenshouder wordt geacht jaarlijks twee doelstellingen waar te maken. Het jaar erop ziet de boer zijn extra punten terug op de maatlat.

Kennis delen met collega‘s

De EKO-code is ontwikkeld met de leveranciers en bedoeld als stimulans voor de varkenshouders om hun bedrijf te verduurzamen, zegt Allard Bakker, manager van De Groene Weg. Per 2018 gaat de website www.eko-code.nl online. Deze bevat een open deel voor consumenten om meer te weten te komen over de varkensbedrijven. Voor de aangesloten boeren is een afgeschermd deel op de site waar zij kennis kunnen delen.

Laatste reacties

  • en een plusje op de prijs uiteraard voor de extra inspanning.

  • Wat een positieve energie bij de varkenshouders die dinsdag in Soesterberg bij elkaar waren. Een voorbeeld voor velen in vele andere onderdelen van de voedselketens.

  • farmerbn

    Je kunt beter extra centen geven dan punten. Met punten kun je geen brood kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.