Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Buma: ‘Zorgen dat toekomst komt in varkenshouderij’

De warme saneringsplannen voor de varkenshouderij passeerden meerdere keren de revue tijdens de eerste dag van het debat over de kabinetsplannen. “We zorgen dat er toekomst komt in de varkenshouderij,” stelde CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma.

Het debat over de plannen van het nieuwe kabinet besloeg een breed scala aan onderwerpen: van dividendbelasting tot klimaatplannen, en van wijkverpleging tot dubbele nationaliteit van kabinet. Tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen bleef ook de landbouw niet onbesproken. CDA-leider Sybrand Buma en D66-voorman Alexander Pechtold hebben elkaar gevonden in de plannen voor warme sanering van de varkenshouderij in belaste gebieden, waarvoor € 200 miljoen is gereserveerd. Een enthousiaste Pechtold vertelde trots over de plannen voor de varkenshouderij die verduurzaming moeten bewerkstelligen ‘zonder dat boeren voelen dat ze gepest worden’. “We gaan elkaar helpen om te zorgen dat het verantwoord kan en voor het klimaat zelfs nog beter is.” Volgens Buma zorgt het nieuwe kabinet ervoor dat er weer toekomst komt in de varkenshouderij, en worden tegelijkertijd de Brabanders geholpen.

Inhoud saneringsplan nog onbekend

De vraag hoe het saneringsplan vorm gaat krijgen, en dan met name of er varkensrechten mee uit de markt gehaald zullen bleef onbeantwoord. Voorzitters van de coalitiepartijen verwezen door naar de minister van landbouw. “Maar we trekken geen € 200 miljoen uit voor verplaatsing van het probleem lijkt me,” reageerde Pechtold op vragen van Thieme.

Minister-president Mark Rutte zei die opmerking te begrijpen, maar de minister de kans te willen geven het plan vorm te geven. Rutte stelde in antwoord op Kamervragen dat de uitvoering van het regeringsplan voor warme sanering van de varkenshouderij in belaste gebieden aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is.

Vleestax weer op agenda

Zowel de Partij voor de Dieren als GroenLinks zetten de vleestaks weer op de agenda, in de context van de geplande btw-verhoging van 6% naar 9% op levensmiddelen. Zij zouden graag differentiatie zien: een verhoging bij vlees en dierlijke producten, en een lager tarief voor groente en fruit. Met name D66 heeft op dat terrein een ommezwaai gemaakt. De D66 is niet langer voor een vleestaks zei Pechtold, vanwege de moeilijke uitvoerbaarheid hiervan. Pechtold: “Een aparte verhoging van de belasting op vlees willen we niet meer.”

Eén reactie

  • Maas1

    Macht te veel macht naar provinciaal bestuur verdeeld het land voor gezinsbedrijven en lokale ondernemers. Men heeft de motie aangenomen om de Nederlandse vlag op te hangen in de vergader zaal,uitgaande van dat besef rust bij de politiek de verantwoordelijkheid om het land met wijsheid en kunde te regeren,iets wat wij als volk al geruime tijd missen.

Of registreer je om te kunnen reageren.