Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Brabantse gemeente zet streep door nieuwbouw stal

Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van de gemeente Meijerijstad zet een streep door de bouw van een varkensstal met 18.000 plaatsen in Nijnsel. Dat meldt omroep Brabant.

Hiermee komt B&W terug op zijn besluit van juli dit jaar, waarin zij instemde met de bouw van de stal. Volgens B&W voldoet de bouw van de stal niet aan de nieuwe regels van de provincie omdat eigenaar Verhagen niet over een stalderingsbewijs beschikt.

Sloopeis gemeente is onmogelijk

Volgens advocaat Joost de Rooij, die de belangen van Verhagen behartigt, klopt de redenering van de gemeente niet. “De gemeente heeft 7 november een brief gestuurd dat Verhagen binnen tien dagen moest stalderen. Dat betekent dat Verhagen binnen 10 dagen tienduizend vierkante meter stal gesloopt had moeten hebben. Dat is onmogelijk”, zegt de Rooij. Volgens hem verplicht de stalderingsregeling niet om direct te slopen, maar kan dat ook tijdens de nieuwbouw van de stal.

Volgens de Rooij had Verhagen niet onder de stalderingsregeling hoeven vallen. Het college van B&W heeft verzuimd tijdig een besluit te nemen over de vergunningsaanvraag. Dat oordeelde de Raad van State in een hoger beroep. “Het college had op 19 december 2016 al een besluit moeten nemen. Als ze dat had gedaan, had Verhagen niet aan de stalderingsregeling hoeven deelnemen. De gemeente is verantwoordelijk voor de schade die Verhagen hierdoor loopt”, zegt de Rooij laaiend.

Hoger beroep en schadeclaim

Het besluit van het college wordt 14 december voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad beslist dat het besluit van het college van B&W overeind blijft, gaat Verhagen in hoger beroep en dient hij een schadeclaim in, laat de Rooij weten.

De advocaat maakt gebruik van het spreekrecht tijdens de raadsvergadering. Volgens hem heeft het college de gemeenteraad niet juist voorgelicht over de gang van zaken.

Staldering ook voor lopende aanvragen

De provincie wil niet reageren in afwachting van het besluit van de gemeenteraad. Een woordvoerder laat weten dat het stalderingsbesluit ook geldt voor lopende aanvragen. Deze situatie is niet uniek. Meer Brabantse gemeenten worstelen met de gevolgen van de besluitvorming van de provincie Noord-Brabant.

Laatste reacties

 • John*

  hmm de verordening ruimte heeft toch alleen maar invloed op aanvragen gedaan na 17 maart?

 • Toon van de Koevering

  Een hele rare situatie. Een bedrijf dat zich wil vestigen een LOG gebied op grond die eigendom is van de naburige gemeente Laarbeek. Krijgt van de gemeente Meierijstad geen vergunning.

 • zeugenhouderij!!

  Of Verhagen de vergunning nou wel of niet krijgt kan Verhagen zich wel afvragen of we hier in Nederland nog zitten te wachten op een vleesvarkens bedrijf van 18.000 varkens. Verhagen zal zijn stal niet bouwen maar hoopt nu op een vergoeding van de gemeente wat ook niks meer dan normaal is.

 • Hogman1

  Meer Brabantse gemeenten worstelen met de gevolgen van de besluitvorming van de provincie Noord-Brabant. ..... Planschade indienen bij jouw gemeente.
  Dat gaat de redding brengen en geloof maar dat ze je ook gaan zieken met een uitbreiding van 5% van dat 16000 aantal.

Of registreer je om te kunnen reageren.