Varkenshouderij

Nieuws

Stalkeuring varkens stapje dichterbij

Handels- en varkensbedrijf Schuttert in Ommen (Overijssel) heeft donderdag 12 oktober een vracht varkens geëxporteerd waarbij de NVWA stalkeuring toepaste.

Het gaat om een vracht van 205 slachtrijpe dieren. De levensnummers van deze varkens zijn twee dagen eerder digitaal aan inspectiedienst NVWA zijn doorgegeven.

Testfase

Het gaat om een stalkeuring die nog in de testfase zit, vertelt Willemijn Jansen. Zij begeleidt bij Schuttert het traject om de stalkeuring op termijn mogelijk te maken. Jansen verklaart dat zij technisch zover zijn om stalkeuring voor exportvarkens in te voeren.

Het scannen van de varkens kan één persoon doen. Dat gaat tamelijk eenvoudig, is de ervaring van Jansen. De scanner trilt en geeft een piepgeluid als de chip in het oor van een varken wordt gescand.

Het scannen. De ingelezen nummers gaan naar een softwarebedrijf die de data omzet in een leesbaar bestand voor de NVWA. - Foto: Alex Mulder
Het scannen. De ingelezen nummers gaan naar een softwarebedrijf die de data omzet in een leesbaar bestand voor de NVWA. - Foto: Alex Mulder

De NVWA-keuringsarts heeft voor de stalkeuring een lijst in bezit met daarop de betreffende oornummers van de exportdieren. De arts vraagt de varkenshouder een aantal varkens te scannen. Uit deze steekproef blijkt dat de eerder gescande varkens daadwerkelijk op de lijst voorkomen.

Afgekeurd dier vervangen

Mocht de arts tijdens het stalbezoek een dier afkeuren voor transport, dan streept hij dit van de lijst. Het is op dat moment mogelijk een ander varken aan te bieden voor export. De NVWA-arts kan het nummer van het varken wat niet mee mag dan wijzigen in het nummer van het varken wat er voor in de plaats komt. De chauffeur gaat tenslotte op pad met het exportcertificaat met daarbij een actuele lijst met de nummers van de exportvarkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.