Varkenshouderij

Nieuws

Sensor helpt om doodliggers te verminderen

Het Amerikaanse bedrijf Swine Tech dat verbonden is aan de Universiteit van Iowa, ontwikkelde een sensorgestuurde schoftband voor zeugen om doodliggen van biggen tegen te gaan.

Het idee is bedacht door een student die met het ontwerp meedoet aan de uitvinderswedstrijd van de universiteit. Het ‘SmartGuard-systeem’ bestaat uit een sensor die het gekrijs van biggen registreert. Het systeem kan onderscheiden of een big normaal krijst, of vanwege stress. In dat laatste geval stuurt de sensor een signaal naar de schoftband van de zeug die daardoor begint te vibreren. Deze trillingen sporen de zeug aan om te gaan staan, zodat de big wordt bevrijd uit zijn benarde positie.

Swine Tech introduceert ‘SmartGuard’ op de Amerikaanse markt, tijdens de World Pork Expo in Des Moines in de Verenigde Staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.