Varkenshouderij

Nieuws

‘Koppel warme sanering aan opkopen rechten’

De warme sanering van de varkenshouderij moet gepaard gaan met het opkopen van varkensrechten.

Dat zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Ze krijgt bijval van Overijssels landbouwgedeputeerde Hester Maij.

Maij en Schreijer-Pierik waren zaterdag bij een bijeenkomst van het CDA in het Overijsselse Nijverdal, waar Kamerleden Pieter Omtzigt en Maurits von Martels een toelichting gaven op het regeerakkoord.

‘Water naar de zee dragen’

Schreijer-Pierik, die al langer bepleit om de fosfaatrechten tussen verschillende sectoren uitwisselbaar te maken, zegt: “Als je daar als overheid € 200 miljoen instopt, dan moet je de rechten opkopen. Anders is het water naar de zee dragen.’

De Overijsselse Europarlementariër kreeg instemming van gedeputeerde Maij, toen ze zei dat het niet de bedoeling is dat bedrijven uit Brabant worden gesaneerd, om vervolgens in Overijssel een nieuw bedrijf te starten.

‘Ik heb het regeerakkoord nooit uit de kast gehaald’.

Onderhandeling landbouwparagraaf

Volgens Schreijer moet de waarde van het regeerakkoord niet worden overdreven. “Ik heb twaalf jaar in de Tweede Kamer gezeten, maar ik heb het regeerakkoord nooit uit de kast gehaald.”

Dat wilde Pieter Omtzigt wel nuanceren. “Het is wel van belang dat er een financiële bijlage is, waarin de plannen worden gedekt. En over de landbouwparagraaf is best onderhandeld. Op het terrein van het Europees landbouwbeleid zaten we meer aan de zijkant”, aldus Omtzigt, die daarmee bedoelt dat het CDA van de onderhandelende partijen op dat punt niet inhoudelijk tussen andere partijen instond. “Dat is best een slag geweest. Voor ons is voedselzekerheid belangrijk”, aldus Omtzigt.

Of registreer je om te kunnen reageren.