Varkenshouderij

Nieuws

Fokken op APP-resistente varkens lijkt mogelijk

Het fokken van varkens die resistent zijn tegen eenzijdige longontsteking (APP) lijkt mogelijk. Dat blijkt uit de presentatie van voorlopige bevindingen van het Duitse project ‘PleuroRes’.

Doel van dit project is om genetische markers te vinden voor resistentie tegen APP. Dat meldt het Duitse ‘Wochenblatt’.

Uit vooronderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen in erfelijke aanleg zitten tussen varkens voor gevoeligheid voor APP. De moeilijkheid is om die dieren te selecteren die de juiste erfelijke aanleg voor de resistentie hebben. Dat lukt alleen onder laboratoriumomstandigheden. APP-vrije biggen worden in een afgesloten ruimte geïnfecteerd met APP. Daarna worden ze gedurende zeven dagen onderzocht.

‘Resultaten stemmen hoopvol’

Van de dieren met de meeste weerstand wordt de erfelijke aanleg in kaart gebracht. Door de genetische aanleg van al deze dieren met elkaar te vergelijken, hopen de onderzoekers één of meer genen te vinden, die de resistentie voor een groot deel verklaren. “De resultaten tot nu toe stemmen hoopvol”, aldus fokkerijspecialist Hubert Henne van BHZP, een van de deelnemers van het project. Het onderzoek loopt nog tot 2018.

Of registreer je om te kunnen reageren.