Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Eerste genetisch PRRS-resistente biggen geboren

Op 19 september 2017 zijn de eerste biggen geboren die resistent zijn tegen PRRS door genetische modificatie. Dat meldt agrarheute.

Op een PIC-bedrijf in de Verenigde Staten (VS) wierp een zeug een toom van dertien biggen die de gemodificeerde genen bij zich dragen. De geboorte van de biggen is een belangrijke stap in het PRRS-resistentie programma van PIC.

In de zomer van dit jaar kreeg PIC twee Amerikaanse patenten, waardoor Genus PIC de rechten van de genetische modificatie bezit. De komende jaren gaat het onderzoek door, om de techniek verder te optimaliseren en om uit te sluiten dat de modificatie geen ongewenste bijverschijnselen tot gevolg heeft. Verder moet het gen een hoge erfelijkheidswaarde hebben en het vlees van de varkens moet lekker zijn en van onberispelijke kwaliteit en 100% veilig voor de volksgezondheid.

Schade op zeugenbedrijf € 126 per zeug

Het PRRS-virus is erg besmettelijk voor varkens, maar ongevaarlijk voor mensen. De ziekte veroorzaakt slechtere technische resultaten, zoals minder geboren biggen, meer uitval, lagere groei en een hogere voerconversie. Bij gespeende biggen veroorzaakt het virus vooral schade wanneer het tegelijkertijd met andere infecties als Circo, Griep, Streptococcen of Mycoplasma optreedt. Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) becijferde de schade van een uitbraak op een zeugenbedrijf op € 126 per zeug.

Bij vleesvarkens is de schade door PRRS moeilijker te becijferen. De ziekte treedt zelden alleen op, en in combinatie met andere ziekteverwekkers veroorzaakt hij luchtwegproblemen. De totale schade door aandoeningen van de luchtwegen bij vleesvarkens kan in Nederland € 5 tot € 10 per afgeleverd varken bedragen, blijkt uit onderzoek van GD.

Laatste reacties

 • M. Klasse

 • J. Wikkerink

  Dag,
  Ter correctie, deze resistentie is verkregen door middel van Gene-Editing ( CRISPR-CAS9 ) dit is dus GEEN modificatie.
  Via Gene-Editing wordt het een klein deel van het dier-eigen DNA aan/uit geschakeld.
  In de plantenveredeling is men hier al een stuk verder.
  Definitie aldus WUR: Genetische modificatie is een techniek om de eigenschappen van een plant, dier of micro-organisme aan te passen door een stukje DNA van het ene organisme over te brengen naar een ander organisme.
  Verdere info omtrent Gene-Editing:https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/CRISPR-Cas-nauwkeurige-aanpassing-van-DNA.htm

Of registreer je om te kunnen reageren.