Varkenshouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:24 okt 2017

Daling vleesconsumptie gestopt

De vleesconsumptie in Nederland is ongeveer gelijk gebleven aan het voorgaande jaar. Daarmee lijkt het vleesverbruik te stabiliseren na een aantal jaren met een licht dalende trend.

Dit staat in een rapport van Wageningen UR, dat is geschreven in opdracht van Wakker Dier.

In totaal eet een Nederlander gemiddeld 76,8 kilogram vlees gegeten per persoon per jaar, uitgezonderd het vlees dat verwerkt is in andere producten zoals kippensoep of lasagne. Vorig jaar was dat 76,6 kilo.

Varkensvlees meest gegeten

Iets minder dan de helft van het vlees dat geconsumeerd werd in 2016, zo’n 36 kilo per persoon per jaar, is varkensvlees. Pluimveevlees maakte een derde uit en rundvlees is goed voor een vijfde van de totale vleesconsumptie.

Vanaf 2010 was er tot aan 2015 ieder jaar een lichte daling in de jaarlijkse vleesconsumptie. In deze jaren daalde het verbruik van zo’n 79 kilo in 2010 naar ruim 76 kilo in 2015, een afname van ongeveer 3%. Die afname werd vooral veroorzaakt door de daling in de varkens- en rundvleesconsumptie. De overige vleessoorten bleven vrij stabiel.

Onder Europees gemiddelde

De vleesconsumptie in Nederland ligt lager dan in Duitsland, Frankrijk en dan het gemiddelde gebruik in de EU, maar hoger dan in Groot-Brittannië en België. In de meeste landen in de EU is de consumptie per persoon in de jaren 2012-2016 licht gedaald, maar in sommige landen als Groot-Brittannië, Ierland en Italië is het nauwelijks veranderd.

Laatste reacties

 • 0064376

  Mooi, nu maar op weg naar grotere vlees compsumtie

 • douweh

  So what???

 • veldzicht

  Valt niet tegen,ondanks het geschop en de leugens die verzonnen worden tegen de vleesproductie dat de consumptie niet verder is gedaald.

 • alco1

  Wat doortrapt is in de vlees discussie is dat vlees wordt aangemerkt als ongezond.
  Alsof er een bepaalde giftige stof inzit.
  Vlees is echter een super gezond voedingsmiddel, maar voor luie mensen TE goed, waardoor hart en vaat ziekten door overgewicht om de hoek komen kijken.
  Maar dit zelfde geld voor patat e.d.

 • sytske.dewaart1

  Kunnen jullie er bij zetten dat die 76,8 kg etc KARKASgewicht is, en niet daadwerkelijk gegeten hoeveelheid? We eten ongeveer 1 ons vlees gemiddeld per dag (zie de Voedselconsumptiepeiling), niet 210 gram zoals je uit bovenstaande zou kunnen denken.

 • oorspronkelijk

  ziende blind
  in een artikel of op tv werd gewaarschuwd voor bewerkt rood vlees
  een oud slagersvakschool leraar vertelde mij al voor 25 jaar terug dat vlees is veranderd wat je kunt merken met verwerken
  kwekerij vis is ongezonder dan natuurlijk gevangen
  wild vlees kun je een poosje zonder koelen bewaren
  industrievlees heb je snel kadaver
  er zij zoveel onderzoeken wie coördineert
  nu kan misbruik gemaakt worden van fragmenten
  zelfs melk van weidemelk bevat meer onverzadigde vetzuren
  als je dit allemaal als bagage hebt is een afgepast oordeel :moeilijk
  trouwens overal waar te veel voor staat is niet goed
  massaal aan de barbecue met de kiloknallers kan tegen de sector werken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.