Varkenshouderij

Nieuws

€ 25 per zeug per jaar besparen op voerkosten

Varkenshouders kunnen minimaal € 25 per zeug per jaar besparen op voerkosten door zeugen beter op maat te voeren. Dat blijkt uit de resultaten van de Gijs Massa Index-techniek (GMI) van mengvoerleverancier GIJS.

GMI brengt de conditie van zeugen in beeld op basis van de spekdikte en spierdikte. Uit de metingen blijkt dat zeugen met name op het einde van de dracht spierweefsel afbreken, terwijl het gewicht van de dieren niet verandert.

Deze spierafbraak is nadelig voor de ontwikkeling van de biggen, biestproductie en voerefficiëntie. Dit kan worden voorkomen door het voerschema te laten aansluiten bij de behoefte van de zeug. Dit verbetert de uniformiteit en vitaliteit van de biggen en de biestkwaliteit, stelt GIJS. Daarnaast heeft de zeug minder voer nodig om te herstellen, omdat onnodige spierafbraak wordt voorkomen. Volgens de voerleverancier bedraagt het financiële voordeel minimaal € 25 per zeug per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.