De Vlaamse varkenshouderij heeft moeilijke jaren achter de rug. De overheid staat de sector bij, door het in kaart brengen van de onderzoeksbehoeften en een rekenmodule voor het perfecte aflevergewicht. De boeren zelf zien ook veel in het smaakvoller maken van varkensvlees.
'Vlaanderen is landbouw.' Deze kreet hanteert het departement Landbouw & Visserij van dit gewest. Niettemin staan de verdiensten in de Vlaamse varkenshouderij al jaren onder druk. Voor landbouwminister Joke Schauvliege vormde dit een jaar geleden aanleiding de G30-varkenstop te organiseren. Deze top met daarbij alle ketenpartners leverde 30 actiepunten op om de varkenssector concurrerender te maken.
Onderzoeksbehoeften
Een van de punten is het in kaart brengen van de onderzoeksbehoeften van de Vlaamse varkenshouders. De varkenshouders beslissen zo mee over toekomstige onderzoeksonderwerpen. Aan 3.400 varkenshouders is een digitale enquête gestuurd. Het aantal reacties is goed, verklaart Sarah De Smet, coördinator van het Varkensloket. Eind januari, een maand na het versturen van de vragenlijst, zijn 400 geheel ingevulde enquêtes teruggestuurd. De varkenshouders hebben nog tot begin februari de tijd om te reageren. Het Varkensloket is het aanspreekpunt voor vragen vanuit de sector en vertaalt onderzoeksresultaten in klare taal naar de sector.
Vleeskwaliteit
Tijdens een studiedag op landbouwbeurs Agriflanders kwamen mogelijke onderzoekstopics naar voren. Vleeskwaliteit is een van de onderwerpen die varkenshouders bezighouden. Smaak is het belangrijkste aankoopmotief bij vlees. De sector wil de eetkwaliteit en de technologische kwaliteit verbeteren. Te denken valt aan smaak en aroma, de malsheid, sappigheid, kleur en vochtbindend vermogen. Via de genetica is dit te sturen, maar ook tijdens transport en in de slachterij. En iets vetter vlees is ook een optie. Meer intramusculair vet geeft vlees smaak, is het idee.
Optimaal aflevergewicht
Een ander punt waar varkenshouders hulp bij krijgen is het bepalen van het optimale aflevergewicht. Komende zomer gaat de website slachtdoordacht.be in de lucht. Iedere varkenshouder kan daarmee voor zijn eigen bedrijf uitrekenen wat het ideale aflevergewicht van de varkens is. Daarvoor vult hij een aantal variabelen in, zoals de voerprijs, de varkensprijs, het uitbetalingsschema van zijn slachterij en de sexe van de varkens. Daarna rolt de evolutie van het saldo volgens de afmestduur en het aflevergewicht eruit, zowel op het niveau van het varken als op het niveau per varkensplaats per jaar. Het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) staat aan de basis van de rekentool.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.