Varkenshouderij

Nieuws

‘Slechts 10% veehouders weet wat biosecurity is’

“Slechts 10% van de veehouders kan correct uitleggen wat biosecurity is. Niettemin is de helft van de veehouders overtuigd dat biosecurity belangrijk is om de varkens gezond te houden.” Deze cijfers noemde Manon Houben op 17 januari, tijdens het symposium Hogere varkensgezondheid, georganiseerd door Boerderij.

Houben, hoofd varkensartsen van de Gezondheidsdienst voor Dieren, was verbaasd dat zoveel mensen in de zaal zaten voor haar betoog over biosecurity. “Dit thema is al zeven jaar actueel. Iedereen weet toch wat dit inhoudt en hoe het werkt.”

Biosecurity loont op 90% van varkensbedrijven

Een van de redenen waarom varkenshouders nog weinig maatregelen treffen om de insleep en verspreiding van infectieziekten tegen te gaan, is volgens haar onduidelijkheid over de kosten en baten. Daar komt verandering in, weet Houben. De universiteit Gent is dit aan het uitpluizen. Een eerste indicatie is dat bij het huidige prijsniveau in de varkenssector biosecurity op 90% van de varkensbedrijven loont. Ten tijde van het onderzoek zat de varkenssector in crisis en loonde het voor de helft van de bedrijven. Het gemiddelde voordeel bedroeg toen € 2 per zeug. Op termijn komen er cijfers van de kosten en baten van individuele maatregelen om infectieziekten te weren, zoals een hygiënesluis.

Een afleverruimte is belangrijk om ziekteinsleep te voorkomen. Foto: Koos Groenewold
Een afleverruimte is belangrijk om ziekteinsleep te voorkomen. Foto: Koos Groenewold

Kosten voorkomen

Diarreeziekte PED bij varkens en vogelgriep toont volgens Houben hoe belangrijk biosecurity is. Met goede maatregelen is volgens haar veel ellende te voorkomen. Een PED-uitbraak kost € 4 – 8 per vleesvarken. De groei is 40 tot 70 gram lager en de voederconversie tot 0.2 hoger. Op een zeugenbedrijf kost PED € 40 per zeug. De redenen daarvoor zijn meer dode biggen en reproductieproblemen. Goede diergezondheid vermindert de faalkosten en geeft stabielere resultaten, betoogt Houben.

Of registreer je om te kunnen reageren.