Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Nog veel te winnen met diergezondheid

Op het gebied van diergezondheid is nog flink wat winst te boeken. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Europese project Prohealth.

In het project is voor de belangrijkste varkenslanden in Europa gekeken naar hoe goed de interne en externe biosecurity op bedrijven is. De gemiddelde score komt daarbij op 66,6 voor de zeugen en 63,3 voor vleesvarkens. De scores lopen daarbij van 0 tot 100. Dat vertelde onderzoekster Marijn Klinkenberg op het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in Eindhoven.

Diergezondheid kan beter

Klinkenberg constateert dat er de laatste jaren veel is bereikt als het om technische resultaten gaat, maar dat verbetering van diergezondheid achterblijft. Als voorbeeld noemt ze een hoog percentage van aangetaste longen aan de slachtlijn. Dat schommelt zo rond de 25% in de belangrijke varkenslanden in Europa. Ook op het gebied van basale hygiënemaatregelen ziet Klinkenberg nog veel ruimte voor verbetering.

Beheer
WP Admin