Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

KDV gaat door met elektronische oormerken

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) breidt de proef met elektronische oormerken uit.

Op vijf varkensbedrijven is afgelopen jaar ervaring opgedaan met RFID-chips (radiofrequentie identificatie). Dit aantal wordt komende maand uitgebreid naar twintig bedrijven. Dat werd verteld tijdens de jaarbijeenkomst van KDV, afgelopen weekend. De bedoeling is dat eind 2017 alle KDV-boeren die Beter Leven-varkensvlees met een ster produceren, werken met RFID-chips. In totaal zijn dat zo’n 100 boeren.

Geen gebruik van antibiotica

De keten wil een vleesstroom in de markt zetten van varkens die nooit met antibiotica zijn behandeld. De bedoeling is om voor de borging van dit concept elektronische oormerken te gebruiken. Kort na de geboorte krijgt iedere big een oormerk met RFID-chip. Alle behandelingen en verplaatsingen van een varken worden vastgelegd met de chip. Dit door het dier met een reader te identificeren. De informatie wordt vervolgens naar een smartphone of tablet overgezet.

Antibioticavrij leven-garantie

Tijdens de bijeenkomst werd een video getoond van het nieuwe varkensvleesconcept antibioticavrij leven-garantie. De boodschap is dat de verzorging van de varkens zo goed is dat amper antibiotica nodig zijn. Een ziek varken wordt wel behandeld. Dit legt de varkenshouder vast. Een tweede verkoopargument voor het vlees is de volksgezondheid. Het vlees van varkens met een antibioticavrij leven-garantie is gezond voor jong en oud, is de boodschap.

Met een RFID-chip wordt het varkensleven elektronisch vastgelegd, van afstamming tot de slacht. De gezondheidsinformatie, technische en economische informatie biedt volgens KDV de varkenshouder veel kennis om zijn bedrijfsvoering te optimaliseren.

Laatste reacties

  • John*

    met antibiotica bestrijden we ongewenste gasten die in dieren voorkomen, met bestrijdingsmiddelen ongewenste gasten op gewassen. Dit kan je natuurlijk ook vertalen naar vlees met bacterien en bonen met schimmels...

    Deze boodschap moet echt anders overgebracht dan alleen maar een antibiotica-vrij-leven. De nadruk zal veel meer op de boer en bedrijfsmanagement moeten komen liggen. Hoe krijg je een dier of gewas gezond aan de eindstreep zodat de consument ook veilig eet en dat het resultaat hiervan is dat er geen antibiotica of bestrijdings middelen nodig zijn.

  • Tinus1

    Juist als er geen AN is gebruikt zegt niks over voedselveiligheid!! Soms juist het tegenovergestelde. Maar (zeer) laag tot geebmiddelengebruik is zeker gewenst. Maar niet op deze manier in de markt zetten, dit ondersteund verkeerde vooroordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.