Varkenshouderij

Nieuws

Export varkensvlees Nederland gedaald

Nederland heeft in de eerste drie kwartalen van 2016 ruim 610.000 ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is een daling van ruim 40.000 ton (6%) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

De daling is vooral het gevolg van een minder afzet binnen de Europese Unie. In totaal namen landen binnen de EU 407.800 ton varkensvlees uit Nederland af van januari tot en met september vorig jaar. Een jaar eerder was dat nog 517.700 ton. Ondanks de daling is de EU nog wel de belangrijkste afzetmarkt voor het Nederlandse varkensvlees.

Italië nog steeds belangrijkste afnemer in EU

Binnen de EU blijft Italië, ondanks een daling van 11,5%, de belangrijkste handelspartner voor varkensvlees. In totaal ging 95.900 ton varkensvlees naar Italië, 13.000 ton minder dan in de eerste negen maanden van 2015. Ook Duitsland (-16,2%), Griekenland (-15,9%) en Polen (-17,2%) importeerden aanzienlijk minder Nederlands varkensvlees.

Meer varkensvlees naar China

De export van varkensvlees naar China liet juist een tegenovergestelde trend zien. De Chinezen haalden in de eerste drie kwartalen 98.200 ton varkensvlees uit Nederland, terwijl dat in die periode in 2015 nog 22.600 ton was. Ook andere Aziatische landen namen meer varkensvlees uit Nederland af. Japan importeerde 22% meer en komt daarmee uit op 24.400 ton vlees.

De daling van de totale export komt door een ‘slecht’ derde kwartaal. In het derde kwartaal lag de totale export zo’n 20% lager dan een jaar eerder. De Brexit zorgde voor een mindere afzet richting Groot-Brittannië en door lage varkensprijzen in de Verenigde Staten kozen Chinese importeurs vaker voor het Amerikaanse varkensvlees.

Exportwaarde varkensvlees iets lager

De exportwaarde van het Nederlandse varkensvlees liep ook iets terug. De totale waarde bedroeg €1,19 miljard, een daling van 2%. Door hogere varkensprijzen in het tweede deel van 2016 valt de daling van de exportwaarde lager uit dan de daling van het exportvolume.

Of registreer je om te kunnen reageren.