Varkenshouderij

Nieuws

Crisis leidt niet tot minder varkensslachtingen

De crisis waar de varkenshouderij sinds halverwege 2016 uitkomt, leidt vooralsnog niet tot minder varkens.

Het aantal varkensslachtingen in de EU kwam van januari tot en met september uit op ruim 192 miljoen, 1,6% hoger dan in die periode in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie (EC). De EC hield een jaar geleden in haar prognose voor de varkensmarkt in de eerste drie kwartalen van 2016 rekening met een krimp van 2,2% in het aantal varkensslachtingen.

Grote verschillen in aantal varkensslachtingen

Toch zijn er in heel Europa duidelijke verschillen te zien als het om de toe- of afname van varkensslachtingen gaat. Vooral de groei van de Spaanse sector draagt bij aan de toename van het aantal slachtingen. Waar de Spaanse slachterijen in de eerste drie kwartalen van 2015 nog 33,9 miljoen varkens verwerkten, waren dat in die periode vorig jaar 35,7 miljoen dieren.

Grotere productie in Duitsland en Nederland, kleinere productie in België

Andere grotere varkenslanden als Duitsland en Nederland schroefden de productie ook op. Duitsland hing bijna 800.000 varkens meer aan de haken, Nederland slachtte 200.000 varkens meer. België zag het aantal slachtingen juist dalen met 5,7%. Daar werden in de eerste negen maanden van 2016 in totaal 8,37 miljoen varkens geslacht, ruim 500.000 minder dan een jaar eerder.

Krimp verwacht voor 2017

Voor 2017 verwacht de EC een krimp van het aantal varkensslachtingen, al is de prognose wat minder ruim dan vorig jaar, meldt het Duitse marktbureau AMI. Geschat wordt dat er zo’n 800.000 varkens minder zullen worden geslacht dit jaar dan in heel 2016. Dat komt neer op een daling van zo’n 0,3%.

Of registreer je om te kunnen reageren.