Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

‘Berenvoer Taintstop net zo zeker als castreren’

Diervoerderbedrijf Dumoulin ontwikkelde voer dat voorkomt dat berenvlees gaat stinken na verhitting. Hoofd onderzoek Werner Reuter spreekt van een doorbraak. “Taintstop is vergelijkbaar met castratie.”

Het Belgische diervoederbedrijf Dumoulin lanceerde tijdens de landbouwbeurs Agriflanders afgelopen week hun berenvoer Taintstop. Een eindvoer voor ongecastreerde beren dat voorkomt dat het vlees gaat ruiken tijdens het braden. Directeur onderzoek en ontwikkeling Werner Reuter van Dumoulin vertelt dat zij afgelopen december patent hebben aangevraagd voor hun berenvoer Tainstop.

Dit klinkt te mooi om waar te zijn?

“Zo reageert vrijwel iedereen, maar Taintstop werkt echt. Wij hebben met karkassen van 200 Piétrains ruiktesten gedaan aan de slachtlijn, maar ook uitgebreid in het laboratorium van het overheidsinstituut voor Landbouw en Visserij (ILVO). Bij het ILVO is twee dagen achtereen door vier daarvoor opgeleide personen geroken. In de controlegroep zijn 8% stinkers gevonden, in de proefgroep 0%. De stalen zijn vervolgens chemisch getest op skatol en androsteron, de beide stoffen verantwoordelijk voor berengeur. Voor Skatol zaten alle proefdieren onder de limiet van 250 ppb (parts per billion, red.) voor androsteron zat 16% van de beren in de controlegroep boven de limiet van 3.000 ppb en 4% van de dieren in de proefgroep. De grote verschillen in de test is het bewijs dat Taintstop werkt.”

‘De hoeveelheid skatol dat de lever te verwerken krijgt, is dus met voer te beïnvloeden’.

Hoe werkt het?

“Taintstop stimuleert de vertering. Met bepaalde additieven en vooral meer vezels verbetert de vertering in de dikke darm en blijft minder skatol achter, een restproduct van aminozuren. Skatol en androsteron worden in de lever afgebroken. Als de lever minder skatol hoeft af te breken, wordt meer van het hormoon androsteron afgebroken en daalt het risico op stinkers. De hoeveelheid skatol dat de lever te verwerken krijgt, is dus met voer te beïnvloeden. Dit heeft indirect gevolg op de hoeveelheid androsteron dat achterblijft in het varken. Het seksueel gedrag van beren wordt overigens niet beïnvloed.”

Zitten er kosten aan?

“Taintstop is € 100 per ton duurder dan gangbaar afmestvoer. Wij adviseren intacte beren voor de slacht 60 kilo van dit voer te verstrekken, dat is drie weken. Je mest dan intacte beren tot aan de slacht, met de voordelen die daar bij horen, zoals een lagere voederconversie. Als gelten en beren door elkaar lopen kun je het ook voeren, maar zorgt het voor onnodige meerkosten. Een gelt heeft het voer niet nodig.”

Het probleem stinkers is opgelost?

“Ja, Taintstop is een goede oplossing, vergelijkbaar met chemische castratie of gangbare castratie. We hebben een belangrijke stap gezet om via de voeding het probleem van stinkers op te lossen bij het berenmesten. Er is in de sector veel belangstelling voor ons product. Momenteel loopt er een tweede proef met beren van een Duroc-eindbeer. De eerste proef was met Piétrains.”

Laatste reacties

 • Hogman1

  Simpele ik kan rekenen ,60 kg van een dubbeltje is 6 euro per varken.
  Slachthuis wil geen beren dus kort nogeens 4 euro dus 10 euro .
  Gooi er nog maar eens een paar duizend tegenaan voor aanpassing aan je voerinstalatie en het voordeel is heeeel ver weg.
  Of je moet natuurlijk beren hebben die 50 kg minder vreten dan je borgen.


 • John*

  dit lijkt me ook een onwaarschijnlijke prijs voor t voer.. zou het geen 10 euro per ton zijn??

 • Hogman1

  Nee John het is 100 euro per ton,tenminste dat was het afgelopen Zaterdag nog.

 • WGeverink

  @ Werner Reuter. Wat gaat van dit voer doen met betrekking tot het het libido (het aantal verkrachtingen in de stal)? Gaat dat ook naar het niveau van borgen?

 • John*

  bij 100 euro per ton is het kansloos, berenkorting en geurproef blijft.. plus de betere onderhandelingspositie als je nu borgen hebt.. Het voerkosten voordeel is al lang ingepikt door de slachterijen en dat geven ze niet zomaar meer terug.

 • bertes

  steeds die verkrachtingen. en dat gaat maar door. ook als je de beren alleen bij elkaar zet. worden het homo's. tot bloedens toe. bah.
  waarom is dat diervriendelijk?????. en het vlees is droger. en ze hebben meer soja nodig in het voer? nog meer bossen weg in de wereld.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.