Vee&Logistiek wil elektronisch varkensoormerk - Foto: Verbeeld VarkensNieuws

Vee&Logistiek wil elektronisch varkensoormerk

Het is onontbeerlijk dat varkens vanaf de geboorte zijn voorzien van een elektronisch I&R-nummer. Dat schrijft brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland in haar ledenblad.

Met elektronische registratie is het mogelijk om snel te sturen en selecteren op zaken als kwaliteit, herkomst, gezondheid of dierenwelzijn. Volgens de handel heeft de varkenssector tot dusver weinig haast om elektronische dierregistratie in te voeren. Als het aan Vee&Logistiek ligt, wordt een dergelijk systeem snel ingevoerd, desnoods eerst op kleinere schaal om ervaring met de techniek op te doen.

Elektronisch oormerk maakt gegevens over varken inzichtelijk

In zijn column schrijft Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, dat het argument kosten ‘begrijpelijk is, maar op termijn onzinnig’. Volgens Bleker is het een onomkeerbare trend dat supermarkten en consumenten weten van welk varken zij vlees in het schap of op het bord hebben liggen.

Bleker legt uit dat het met een elektronisch oormerk inzichtelijk wordt waar het varken is opgegroeid en wanneer het is gespeend. Heeft het antibiotica gehad? Heeft het wel of geen krulstaart? Hoe ‘groen’ is de stal? En hoe lang en in welke vrachtwagen zijn de varkens vervoerd? Een bijkomend voordeel van een elektronisch oormerk is dat de stalkeuring voor exportvarkens ook weer mogelijk is, stelt Bleker.

POV is voorstander van elektronisch merken

POV is voorstander van het elektronisch merken van varkens. In het Actieplan vitalisering varkenshouderij staat dat bij voorkeur informatie van individuele varkens wordt gebruikt voor het nieuwe keteninformatiesysteem (KIS).

Beheer
WP Admin