Varkenshouderij

Nieuws 2827 x bekeken 4 reacties

Vee&Logistiek wil elektronisch varkensoormerk

Het is onontbeerlijk dat varkens vanaf de geboorte zijn voorzien van een elektronisch I&R-nummer. Dat schrijft brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland in haar ledenblad.

Met elektronische registratie is het mogelijk om snel te sturen en selecteren op zaken als kwaliteit, herkomst, gezondheid of dierenwelzijn. Volgens de handel heeft de varkenssector tot dusver weinig haast om elektronische dierregistratie in te voeren. Als het aan Vee&Logistiek ligt, wordt een dergelijk systeem snel ingevoerd, desnoods eerst op kleinere schaal om ervaring met de techniek op te doen.

Elektronisch oormerk maakt gegevens over varken inzichtelijk

In zijn column schrijft Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, dat het argument kosten 'begrijpelijk is, maar op termijn onzinnig'. Volgens Bleker is het een onomkeerbare trend dat supermarkten en consumenten weten van welk varken zij vlees in het schap of op het bord hebben liggen.

Bleker legt uit dat het met een elektronisch oormerk inzichtelijk wordt waar het varken is opgegroeid en wanneer het is gespeend. Heeft het antibiotica gehad? Heeft het wel of geen krulstaart? Hoe 'groen' is de stal? En hoe lang en in welke vrachtwagen zijn de varkens vervoerd? Een bijkomend voordeel van een elektronisch oormerk is dat de stalkeuring voor exportvarkens ook weer mogelijk is, stelt Bleker.

POV is voorstander van elektronisch merken

POV is voorstander van het elektronisch merken van varkens. In het Actieplan vitalisering varkenshouderij staat dat bij voorkeur informatie van individuele varkens wordt gebruikt voor het nieuwe keteninformatiesysteem (KIS).

Laatste reacties

 • John*

  dan moeten ze eerst toch eens blikken hebben die minimaal 180 blijven, 3 dagen na blikken.. leuk idee al die electronica maar ontwikkel eerst maar eens de achterliggende infrastructuur met koppelregistratie. aan het koppel zijn veel gegevens op te hangen en in de toekomst hoeven dan alleen nog maar de individuele diernummers aan het koppel gekoppeld te worden..

 • Hogman1

  Zal toch geweldig zijn voor de mesterij.
  Kunnen we enorme sprongen maken in meer dan alleen aantallen biggen.

 • John*

  @hogman, de afgelopen 10 jaar zijn niet alleen de aantallen biggen gestegen maar ook het geslacht gewicht met een acceptabele slachtresultaten een betere voerconversie en behoud van groei.. Maar wat heb je er aan om biggen te chippen die op export gaan en waar je nooit geen data van terugziet?

 • Hogman1

  John, er blijven er ook 15 miljoen in NL
  Juist door die chips kan je je gelijk aantonen,we kunnen dan bewijzen dat het geboortegewicht er niet er toe doet en dat breuken niets te maken heeft met erfelijkheid van de ki beer.
  Bij Agrovision en Pigexpert zitten heus wel een stel wizzards die dat softwareprogramma kunnen schrijven.
  De POV gaat zich waar maken door te zorgen dat die blikken 20 eurocent gaan kosten en daarna kunnen ze zich gaan richten op centrale inkoop van zeugen vacccins.
  Weg met de klepkeuring ,langleven de stalkeuring en de blikken hebben we weer 10 keer terugverdiend.
  Ik ben voor!!

Of registreer je om te kunnen reageren.