Paul Bens - Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

‘Varkenshouderij te zwaar gefinancierd’

De varkenshouderij als geheel is te zwaar gefinancierd. Dat zei Paul Bens, directeur DLV Advies, tijdens het Boerderij-symposium Ondernemen in de varkenshouderij.

Bens vindt meer dan €1.500 per zeug en €300 per vleesvarken niet verantwoord. “Door het prijsdal wat achter ons ligt, hebben veel bedrijven nog betalingsachterstanden. €300 per zeug is niet raar. De zeugenhouder moet twee jaar lang €5 per big boven de kostprijs beuren om de crediteuren af te kunnen lossen”, rekende hij voor.

‘Succesvolle varkenshouder kent zijn kostprijs’

Een succesvolle varkenshouder kent zijn kostprijs, zei Bens op het symposium in Veghel. Volgens hem is het noodzakelijk dat je als varkenshouder weet waar je financieel staat en waar je naartoe wilt. “De marges zijn fors verminderd in de varkenshouderij”, hield hij de aanwezigen voor. “Veel bedrijven hebben een aantal jaren geleden fors geïnvesteerd op basis van een hogere rentabiliteit dan gerealiseerd is. Die bedrijven komen nu in de problemen”, signaleert hij.

Bovengemiddeld resultaat noodzakelijk

Volgens Bens is een bovengemiddeld resultaat noodzakelijk om succesvol te zijn. “Dat begint met een bovengemiddelde voerwinst. Alleen de 20% beste bedrijven realiseren een hogere voerwinst dan het kritische niveau. Alleen deze bedrijven zijn in staat om voldoende te reserveren voor financiële tegenvallers”, zei hij. “Deze groep bedrijven realiseert een relatieve voerwinst van 130% en weten alle overige kosten beperkt te houden op een niveau ergens tussen de 80% en 90%.”

Om een bedrijf financieel gezond te houden is het noodzakelijk om bij de 20% beste bedrijven te horen. Volgens Bens is het alleen voor deze groep rendabel om uit te breiden. “Alleen deze groep bedrijven is in staat om extra inkomen te genereren door de uitbreiding. De rest van de bedrijven is meer gebaat bij het optimaliseren van de bedrijfsvoering”, zegt hij.

Beheer
WP Admin