Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

'Varkenshouderij te zwaar gefinancierd'

De varkenshouderij als geheel is te zwaar gefinancierd. Dat zei Paul Bens, directeur DLV Advies, tijdens het Boerderij-symposium Ondernemen in de varkenshouderij.

Bens vindt meer dan €1.500 per zeug en €300 per vleesvarken niet verantwoord. "Door het prijsdal wat achter ons ligt, hebben veel bedrijven nog betalingsachterstanden. €300 per zeug is niet raar. De zeugenhouder moet twee jaar lang €5 per big boven de kostprijs beuren om de crediteuren af te kunnen lossen", rekende hij voor.

'Succesvolle varkenshouder kent zijn kostprijs'

Een succesvolle varkenshouder kent zijn kostprijs, zei Bens op het symposium in Veghel. Volgens hem is het noodzakelijk dat je als varkenshouder weet waar je financieel staat en waar je naartoe wilt. “De marges zijn fors verminderd in de varkenshouderij”, hield hij de aanwezigen voor. “Veel bedrijven hebben een aantal jaren geleden fors geïnvesteerd op basis van een hogere rentabiliteit dan gerealiseerd is. Die bedrijven komen nu in de problemen”, signaleert hij.

Bovengemiddeld resultaat noodzakelijk

Volgens Bens is een bovengemiddeld resultaat noodzakelijk om succesvol te zijn. “Dat begint met een bovengemiddelde voerwinst. Alleen de 20% beste bedrijven realiseren een hogere voerwinst dan het kritische niveau. Alleen deze bedrijven zijn in staat om voldoende te reserveren voor financiële tegenvallers”, zei hij. “Deze groep bedrijven realiseert een relatieve voerwinst van 130% en weten alle overige kosten beperkt te houden op een niveau ergens tussen de 80% en 90%.”

Om een bedrijf financieel gezond te houden is het noodzakelijk om bij de 20% beste bedrijven te horen. Volgens Bens is het alleen voor deze groep rendabel om uit te breiden. “Alleen deze groep bedrijven is in staat om extra inkomen te genereren door de uitbreiding. De rest van de bedrijven is meer gebaat bij het optimaliseren van de bedrijfsvoering”, zegt hij.

Laatste reacties

 • adriemulders

  nou nou wat een nieuws!!!,was toch allemaal geadviseerd,toe maar jongen JIJ kunt dat wel.en nu een mes in je rug.

 • parnas

  Veel melkveehouders zitten in het zelfde schuitje.

 • putten

  een open deur intrappen noem je zoiets.

 • John*

  het financieringsniveau hangt vooral af of er met personeel gewerkt wordt of niet.. Als het werk door personeel gedaan wordt is 1000 euro per zeug wel het plafond.. terwijl een gezinsbedrijf (plus) wel 2000 euro per zeug aan kan..

 • Johnny Hogenkamp

  @John*, je zegt dus eigenlijk dat iemand zonder personeel best voor niks mag werken. Een medewerker kost immers minder dan de bankkosten over 1000 euro per zeug. Denk dat we eens van die "drive" af moeten dat de uitwerkende partner of een andere inkomstenbron maar voor levensonderhoud moet zorgen en het bedrijf op zijn best enkel quitte hoeft te spelen. Een verzorger kost 20+ euro per uur, we laten ons adviseren voor 100+ euro per uur en werken zelf voor amper een tientje, wie is er gek? Paul Bens vertelt het hier helder, 20% verdient nog structureel geld. Van de 2000 gespecialiseerde bedrijven dus nog zo'n 400 ondernemers. Zal aardig goed kloppen.

 • John*

  @ Johnny,

  Het gaat niet om het voor niets werken maar hoe de klappen van de markt opgevangen worden. Zelf kies ik ervoor privé minimaal op te nemen en meer af te lossen of te investeren, Ik bouw daarmee aan mijn bedrijf en kan zodoende een slechte periode overbruggen.

  Varkens die worden verzorgt door personeel hebben toch maandelijks: het loon, belastingen en pensioen nodig. Geld wat niet gebruikt kan worden voor rente, aflossingen en investeringen.

  Las hier pas over de dodeijke 3 eenheid, voeraankoop, mestafzet en personeel. Zijn alle 3 van toepassing op een uitbreiding of nevenlocatie dan je zal je een verdomd goede ondernemer moeten zijn om in deze ratrace boer te blijven.

 • J. Wikkerink

  Idd niks nieuws. Kan me nog herinneren dat in juni '97 het erg druk was. Er mocht volgens adviseurs/experts en bankiers 6-7 X het jaarsaldo worden betaald voor rechten. Dus voor zeugenrecht tot Dfl 4500,- ( €2000,- ) Dit gebeurde ook bij uitbreidingsplannen. Toen liepen financieringslasten al te hoog op. Vraag is hoe komen we uit de huidige situatie? Schone taak POV!

 • VOFRasing-Hendriks

  Te zwaar gefinancierd of te weinig rendement? € 300 per vleesv.plaats gefinancierd, terwijl bouwkosten per plaats € 600 incl. rechten en levende have kost. Bij geen enkele andere onderneming (buiten de landbouw) heb je 50 % eigen middelen nodig voor de financiering. Dus toch te weinig rendement.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.