Varkenshouderij

Nieuws laatste update:5 sep 2016

Topigs Norsvin schroeft onderzoeksbudget op

Topigs Norsvin wil dit jaar €19 miljoen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) steken. Dat was in 2015 nog €18 miljoen.

Op een totale omzet van bijna €120 miljoen betekent dat 16% besteedt wordt aan innovatie in de fokkerij.

De hoge investering in innovatie gaat wel ten koste van de winstcijfers. In 2014 was de winst €1 miljoen en vorig jaar het verlies €1,7 miljoen. Topigs Norsvin benadrukt dat lage winst een keuze is door geld te stoppen in R&D in plaats van winst in de boeken op te nemen. De lage winsten van afgelopen jaren worden verder toegeschreven aan respectievelijk de fusie en problemen op de Chinese markt.

Winst met genetische vooruitgang

Varkenshouders krijgen de winst in de vorm van genetische vooruitgang, is de filosofie. Het bedrijf rekent uit dat de genetische vooruitgang vorig jaar €2,50 per afgeleverde vleesvarken opleverde. Dat is de onder ideale omstandigheden, dus niet iedereen zal dat realiseren. Vijf jaar geleden was dat nog €1,20 per varken.

Topigs Norsvin heeft een groot R&D-budget nodig om een mondiale varkensfokkerij te blijven. Op dit moment haalt het bedrijf 80% van de omzet uit het buitenland. Na PIC bevindt Topigs Norsvin samen het Deense Danbred in de wereldwijde top 3 van varkensfokkers. Daarna volgen Hypor en Choice Genetics.

Lees meer over de groeistuipen van Topigs Norsvin in Boerderij nr. 50 van 6 september 2016

Of registreer je om te kunnen reageren.