Varkenshouderij

Nieuws

Tetracyclinegebruik Deense varkenssector stijgt weer

Het gebruik van tetracycline in de Deense varkenshouderij is in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 3% toegenomen. Dat meldt onderzoekscentrum Seges VSP.

Tetracycline wordt ook in de humane gezondheidszorg ingezet. Daarom is een stijging ongewenst. Volgens VSP directeur Claus Fertin is het gebruik toegenomen, vanwege de gunstige prijs/kwaliteit-verhouding.

De stijging van het tetracyclinegebruik is een trendbreuk. In 2014 en 2015 realiseerde de Deense varkenshouderij een reductie van het gebruik van het middel met 11%. De sector is in 2014 met het ministerie van Landbouw overeengekomen om het antibioticagebruik met 50% te reduceren. En in het bijzonder het gebruik van tetracycline, omdat dat ook bij mensen wordt gebruikt.

Mogelijke resistentie serieus nemen

VSP werkt aan een actieplan om het gebruik van Tetracycline weer omlaag te krijgen. “Het wordt tijd dat varkenshouders en dierenartsen het probleem van mogelijke resistentie serieus nemen”, zegt Fertin. Volgens hem werkt het middel beter dan de beschikbare alternatieven en vallen varkenshouders erop terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.