Varkenshouderij

Nieuws

Rusland weert varkenspest door afschot zwijnen

In de strijd tegen Afrikaanse Varkenspest kiest de Russische overheid voor een massaal afschot van de wildezwijnenpopulatie. Dat meldt nieuwssite Agra Europe.

Daarnaast komt er regelgeving om het aantal ‘backyard’-varkens drastisch te verminderen. Federale overheidsdiensten krijgen meer bevoegdheden om te zorgen dat de maatregelen worden uitgevoerd door de regionale autoriteiten.

'Varkens op backyard-bedrijven moeten het veld ruimen'

Volgens overheidsvertegenwoordigers wordt het nieuwe beleid eind van deze maand van kracht. De regels zijn nodig om de professionele Russische varkenssector te beschermen tegen besmettingen met het virus. Volgens de regering moeten varkens op de kleine bedrijven, de zogenoemde backyard farmers, het veld ruimen omdat zij onvoldoende sanitaire maatregelen nemen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Russische varkenssector meer dan verdubbeld

De Russische varkenssector is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, met een jaarproductie van meer dan 3 miljoen ton. Vanwege het belang van de varkenshouderij voor de voedselvoorziening en het toekomstige economische belang van export naar China, zijn drastische maatregelen nodig om de sector te behoeden voor Afrikaanse Varkenspest, zegt de regering in een verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.