Varkenshouderij

Nieuws

POV roept op tot bezwaar tegen NVWA-tarieven

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept varkenshouders op bezwaar te maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen te veel betaalde toezichts- en handhavingskosten.

Aanleiding is een uitspraak van de Raad van State. Die stelt dat de NVWA geen substantieel hogere kosten in rekening mag brengen bij de boer dan op 31 december 2014, zonder dat sprake is van uitbreiding van de taken of intensivering van het werk. De vergoeding van de meerkosten moet komen uit de algemene middelen van de NVWA.

Bezwaar naar NVWA

Een varkenshouders dient het bezwaar direct naar de NVWA te sturen. De POV wil een kopie van het bezwaar. Dat mag naar het mailadres bezwaren@pov.nl. De POV verzamelt de bezwaren en zet op basis daarvan vervolgstappen.

Doorberekenen onterecht

De kosten van toezicht op naleving van wetten mag de NVWA in beginsel niet doorbereken, zegt de Raad van State. Dat is een overheidstaak. Het doorberekenen van de kosten is daarom onterecht. De Raad van State heeft onderzoek gedaan naar de NVWA-tarieven op verzoek van de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.