Varkenshouderij

Nieuws

Organisatie Vlaamse varkenshouders heeft erkenning

De Vlaamse Producten Organisatie Varkenshouders (VPOV) heeft een erkenning gekregen van de minister van landbouw, Joke Schauvliege. Hiermee mogen de leden varkenshouders onderling marktinformatie delen.

Dat laat voorzitter Tom Mertens weten. Met het benchmarken wordt op korte termijn begonnen. Volgende week is het zover dat de deelnemers van elkaar kunnen zien hoeveel zij voor hun slachtzeugen beuren. De techniek om marktinformatie te delen is klaar. Het streven is dat de leden binnen een maand de opbrengstprijzen van hun vleesvarkens gaan delen. Daar komen later de opbrengstprijzen van biggen bij en de inkoopprijs van voer.

Toegang tot gegevens slachterij

Volgens Mertens worden geen appels met peren vergeleken. Nu de producentenvereniging formeel is, heeft deze ook toegang tot slachterijgegevens, zodat de opbrengstprijs wordt vergeleken op basis van warm karkasgewicht.

Ultieme doel van de producentenorganisatie is gegevens te delen van het verloop van de zeugenstapel in Vlaanderen. Deze informatie wordt vergeleken met de officiële statistieken en gebruikt om een aanbodprognose te maken.

De marktinformatie is alleen beschikbaar voor leden van de producentenorganisatie die zelf gegevens aanleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.