Varkenshouderij

Nieuws

Minder asbest op varkens- en pluimveestallen

Het aandeel varkens- en pluimbedrijven met asbest op de staldaken is gedaald van 71,5% in 2015 naar 66,1% nu.

Dit blijkt uit een jaarlijkse telefonische inventarisatie van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect onder 4.200 varkenshouders (met minstens 100 zeugen en/of 500 vleesvarkens) en pluimveehouders (met minstens 10.000 leghennen, 15.000 vleeskuikens en/of 5.000 stuks ander pluimvee). Die zijn bevraagd over bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen. Zo’n 700 van hen hebben ook een vraag beantwoord over de dakbedekking van stallen.

Hoewel op 66,1% van de bedrijven asbestdakplaten liggen, heeft eenzelfde percentage bedrijven (66,3%) stallen zonder asbest. Een groot deel van de bedrijven heeft blijkbaar meerdere stallen met verschillende soorten dakbedekking.

Flinke investering asbestsanering nodig

Vanaf 2024 voert de Nederlandse overheid een verbod op asbestdaken in. Willen de varkens- en pluimveesector over 8 jaar asbestvrij zijn, dan zullen de varkens- en pluimveehouders in de komende jaren nog flink moeten investeren in asbestsanering, concludeert AgriDirect.

Of registreer je om te kunnen reageren.