Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

KDV werkt aan borging ‘antibioticavrij leven’

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) is druk bezig met de borging van het project ‘Varkens met een antibioticavrij leven’.

Dat vertelde Jaap de Wit jr. dinsdag 6 september op een bijeenkomst van de Nederlandse Zoötechnische vereniging. Het doel is om later dit jaar of begin volgend jaar vlees te kunnen uitleveren van varkens die een antibioticavrij leven hebben gehad. “Momenteel lopen er gesprekken met diverse partijen die interesse hebben”, vertelt De Wit. Op het gebied van borging zijn er nog een paar uitdagingen. “Wij kunnen wel denken dat we alles goed hebben georganiseerd, maar het is de kunst om alle kritische punten te borgen, zodat alles ook formeel goed geregeld is. Dat is best ingewikkeld en kost tijd.”

Varkens op het bedrijf van Hans Verhoeven, één van de initiatiefnemers van Keten Duurzaam Varkensvlees.</p>
<p><em>Foto: Bert Jansen</em>
Varkens op het bedrijf van Hans Verhoeven, één van de initiatiefnemers van Keten Duurzaam Varkensvlees.

Foto: Bert Jansen

Doel: alle 110 varkensbedrijven in traject KDV+ doen mee

Uiteindelijk doel is om in elk geval alle 110 varkensbedrijven die in het traject KDV+ zitten mee te laten doen. Het KDV+-keurmerk is bedoeld voor retailers die zich verder willen onderscheiden op het gebied van gezondheid, smaak, dierenwelzijn en milieu. Er wordt bewust niet gewerkt met een bonus per afgeleverd varkens dat een antibioticavrij leven heeft gehad. “Dat zou fraude in de hand kunnen werken. Bovendien zijn de dieren die wel een behandeling hebben gehad, prima te verkopen binnen één van de andere concepten”, zegt De Wit jr.

Jaap de Wit jr. spreekt ook op het Symposium Ondernemen in de Varkenshouderij. Bent u er ook bij?

Eén reactie

  • vanderoomspolder

    En de varkens die antibiotica nodig hebben? Worden geeuthaniseerd of worden die ook op de markt gebracht, wat dan wel "een beetje schijnheilig"is?

Of registreer je om te kunnen reageren.