Varkenshouderij

Nieuws

Insectenolie als energiebron in voer

Veevoederfabrikant Coppens heeft biggenvoer met insectenolie op de markt gebracht. Het is het eerste commerciële veevoederproduct met insectenolie ter wereld.

Het biggenvoer is het resultaat van een samenwerking tussen Coppens en insectenproducent Protix. De insectenolie wordt in de fabriek van Protix in Dongen gemaakt uit de larven van de Zwarte Soldaatvlieg.

“We hebben het voer getest bij een klant en op ons eigen proefbedrijf”, vertelt Joris van Iersel, nutritionist bij Coppens. “Uit de testen kwam naar voren dat de voeropname werd verhoogd, als de biggen het voer met insectenolie kregen op het moment van spenen tot 14 dagen erna. Daarnaast hadden de dieren minder last van diarree. Spenen is een stressvolle periode voor het dier en het is belangrijk om de voeropname hoog te houden. Je ziet dat biggen na het spenen soms wel tot 48 uur niets eten. Het stimuleren van een voeropname is dus erg belangrijk om de big het zetje te geven om een goed vleesvarken te worden. Een volle maag maakt de big ook rustiger.”

Insectenolie van Protix.<br /><em>Foto: Emmy Koeleman</em>
Insectenolie van Protix.
Foto: Emmy Koeleman

Hoog aandeel laurinezuur in insectenolie

De hoge opname is deels te verklaren door het hoge aandeel laurinezuur in de insectenolie. Dit is een makkelijk te verteren energiebron en heeft bovendien antibacteriële eigenschappen. Dit biedt mogelijkheden om een Clostridium- of Streptococcus-infectie onder bedwang te houden.

Coppens produceert 25 ton per maand van het biggenvoer met insectenolie. Ongeveer 15 varkenshouders in Nederland nemen dit voer nu af. “We verwachten dat dit de komende tijd zal groeien, want de gebruikers zijn positief over de resultaten en we merken dat varkenshouders insecten een natuurlijk en logische grondstof vinden”, zegt Ad Kemps, innovatiemanager bij Coppens.

Door uitbreiding van het productieproces heeft Coppens de prijs van het biggenvoer gelijk kunnen houden aan het biggenvoer dat hij eerder produceerde. Het speenvoer met insectenolie is nu het standaard speenvoer bij Coppens.

Strenge productie- en hygiënevoorschriften

Insectenolie is een toegestaan voeringrediënt in de Europese Unie, mits het voldoet aan strenge productie- en hygiënevoorschriften. Protix produceert de olie onder de regels van onder andere GMP+ en SecureFeed. Het eiwit (meel) gemaakt van insecten is niet toegestaan om te gebruiken in diervoeder. Protix verwacht dat er eind dit jaar opnieuw kritisch naar de wetgeving voor insecteneiwit wordt gekeken. Protix verwacht dat het insectenmeel volgend jaar wordt toegelaten voor gebruik in visvoer. Hoe snel de toelating volgt voor varkens, pluimvee en runderen is niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.