Varkenshouderij

Nieuws

Hogan wil geen Europese variant van Actieplan Vitale Varkenshouderij

Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw wil geen Europese hervorming van de varkenshouderij naar voorbeeld van het Nederlandse Actieplan Vitale Varkenshouderij.

Dat zei hij tijdens een bijeenkomst in de haven van Rotterdam, waar onder meer aandacht was voor de grote export van varkensvlees naar China.

Hogan is enthousiast over de Nederlandse aanpak voor de problematiek in de varkenshouderij, maar wil dit niet Europa-breed oppakken. “We willen lidstaten flexibiliteit geven om zelf een strategie te bepalen voor het oplossen van de problemen in de varkenshouderij. Met het nieuwe crisispakket willen we lidstaten wel aansturen om het geld meer in te zetten voor verduurzaming van de sector, naar voorbeeld van de Nederlandse inzet van de vorige tranche met crisisgeld”, zegt Hogan.

Varkensvlees promoten

De Eurocommissaris benadrukt het belang van de primaire producent voor de totale voedselketen. ”Zonder boer is er geen product en dat betekent voor de verwerking en voor bijvoorbeeld de logistiek geen werk”, zegt hij. Sinds Rusland de import van Europees varkensvlees stil legde, zijn de prijzen voor varkensvlees fors gedaald. De EU heeft diverse promotieprogramma’s om de export van het product te bevorderen. Hogan wil daar ook de komende tijd op inzetten. Hij heeft meerdere handelsreizen op zijn agenda staan om de export van varkensvlees te bevorderen. Met name in Azië is veel belangstelling voor varkensvlees uit de EU. De export van Europees varkensvlees naar China is in 2016 met 45% gestegen ten opzichte van 2015.

Recordhoeveelheid Nederlands varkensvlees naar China

Vanuit Nederland is in de eerste 8 maanden van 2016 200.000 ton varkensvlees naar China verscheept. Een record. Ongeveer 80% van de Nederlandse varkensvleesproductie is officieel exportwaardig voor China. Daarmee is Nederland koploper in de EU. “Nederlandse exporteurs kunnen hierdoor de kansen op de Chinese markt volop benutten”, zegt vleesorganisatie COV.

Of registreer je om te kunnen reageren.