Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

'Garantie antibioticavrij leven goed voor imago'

Varkensslachterij Westfort heeft vertrouwen in de toekomst van het concept Antibioticavrij Leven Garantie.

Dat zei Jaap de Wit jr. van Westfort dinsdagmiddag tijdens het symposium Ondernemen in de varkenshouderij. “Het heeft een positief effect op het imago van varkensvlees.”

Vleesvarkens die binnen het concept vallen zijn in hun hele leven niet behandeld met antibiotica. “Varkensvlees kan een inhaalslag maken ten opzichte van rund- en kippenvlees”, vertelde De Wit. “Die ontwikkeling zien we al in Scandinavië, de Verenigde Staten en bijvoorbeeld China. Dat kan zeker verder groeien. Zowel in Nederland als daarbuiten.”

Scherpe monitoring

Maar hoe overtuig je afnemers van het vlees uit het antibioticavrije concept dat het vlees van 100% antibioticavrije dieren is? “Het belangrijkste is om afnemers te laten zien wat je doet”, aldus De Wit. “In het begin zullen vleesvarkenshouders scherp worden gemonitord. In een later stadium zal dit, als het vertrouwen er is, overgaan in steekproefsgewijs controleren.”

Smaakbeleving als criterium

Daarnaast ziet De Wit ook nog mogelijkheden op het gebied van smaak. Bij Westfort wordt daar ook uitvoerig naar gekeken. “Als je smaakbeleving van het vlees niet als criterium hanteert, kom je er nooit”, aldus De Wit. “Het meten van smaak is heel erg lastig en wij kunnen dat op dit moment niet. Toch is het iets wat we heel graag willen. Ook dit kan een positief effect hebben op het imago van varkensvlees.”

Eén reactie

  • John*

    ik snap t eigenlijk niet zo.. antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt voor allerlei beestjes, bacteriën en schimmels die in onze dieren of op de gewassen zitten te bestrijden. Nu zijn producten waar al deze ongewenste gasten op zitten gezonder dan producten waar deze niet op zitten?

Of registreer je om te kunnen reageren.