Varkenshouderij

Nieuws

Energiewaarde granen loopt uiteen

Het beoordelen van granen op kwaliteit blijkt niet eenvoudig te zijn, vertelde Judith Neimeijer, nutritionist bij Gelre IJsselstreek, op de tweede bijeenkomst van het varkenscafé in Mariënheem (Overijssel).

Uit analyses van de oogst van dit jaar blijkt dat het hectolitergewicht een matige voorspeller is van de werkelijk voederwaarde. Tussen de beste en slechtste partij die dit jaar is geanalyseerd, kan wel 4 punten energiewaarde (EW) zitten en meer dan een gram darmverteerbaar lysine. Aangezien granen wel zo’n 60 - 70% van het rantsoen van de varkens uitmaken, kunnen we dus niet van gemiddelde waarden uitgaan, aldus de nutritionist.

Verschillende vezelfracties

Daarnaast draait het bij het inschatten van de juiste voederwaarde om méér dan alleen het zetmeel, eiwit en ruwe celstof. De verschillende vezelfracties bepalen uiteindelijk waar en hoe een graan wordt afgebroken in de darm, en welk effect dit heeft op de darmgezondheid en mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.