Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Afrikaanse varkenspest op bedrijf Cherkizovo Group

Op een van de varkensbedrijven van het Russische voedselbedrijf Cherkizovo Group is Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Dat heeft het bedrijf bevestigd.

Het gaat om een varkenshouderij in Lipetsk, ongeveer 400 kilometer ten zuiden van Moskou. Dat meldt nieuwssite ‘Globalmeatnews’. Naar eigen zeggen is het bedrijf erin geslaagd de geïnfecteerde zeugen te isoleren om de rest van de varkensstapel te beschermen. Het betreft 1% van de dieren.

Russische varkenssector in hoogste staat van paraatheid

De uitbraak zet de Russische varkenssector in de hoogste staat van paraatheid, want de uitbraken komen steeds dichter naar het hart van de Russische varkenssector. In de regio Belgorod, zo’n 100 kilometer naar het Westen, zit 23% van de Russische varkensstapel. Een uitbraak in dit gebied heeft desastreuze gevolgen voor de Russische varkenssector.

Hoewel het virus is geïsoleerd, heeft de betreffende varkensproducent een crisiscentrum ingericht om de situatie te monitoren en de verspreiding van het virus te analyseren.

Vladimir Poetin

De ernst van de situatie is inmiddels tot de regering in Moskou doorgedrongen. President Vladimir Poetin heeft zijn ministers opdracht gegeven om een plan te maken om verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Het getroffen bedrijf, Cherkizovo Group, heeft afgelopen jaar ruim €4 miljoen uitgegeven aan maatregelen om de bio-veiligheid te verbeteren. Het bedrijf verklaart dat ze daarmee aan de hoogste standaarden op dit gebied voldoet.

Laatste reacties

  • WGeverink

    De geinfecteerde zeugen isoleren...was het maar zo eenvoudig.

  • alco1

    Geverink. Zo praten bureaucraten.

  • cicatriz

    bij verdere verspreiding van de varkenspest zou men de sancties naar de EU wel eens kunnen versoepelen

Of registreer je om te kunnen reageren.