Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

WTO: Russische ban varkensvlees tegen de regels

De Russische importban op Europese varkens en varkensvlees is in strijd met de regels van de Wereld Handelsorganisatie (WTO). Dat heeft het WTO-panel openbaar gemaakt.

Het WTO-panel volgt hierin de regels van de Wereld Organisatie voor Diergezondheid (OIE). Die stelt dat vanuit dierziektekundig oogpunt alleen een importstop voor besmette regio’s toegestaan is.

Wel gelijk over Litouws varkensvlees

Aan de andere kant is Rusland in het gelijk gesteld voor wat betreft de ban van varkensvlees uit Litouwen. Volgens het WTO-panel is Europa in gebreke gebleven om aan te tonen dat sommige regio’s in Litouwen waarschijnlijk vrij van Afrikaanse varkenspest blijven. Deze uitspraak is al in april van dit jaar vertrouwelijk meegedeeld aan Rusland en de Europese Unie (EU) en is nu conform de afspraken openbaar gemaakt.

Het oordeel van de WTO betekent niet dat op korte termijn varkens en varkensvlees uit de EU naar Rusland kunnen. Rusland heeft nog 60 dagen tijd om tegen de uitspraak in het verweer te gaan. Het is waarschijnlijk dat Rusland dat gaat doen. Daarnaast is de algemene handelsboycot van Rusland nog steeds van kracht.

Laatste reacties

  • BW

    Ik denk dat de boycot al bijna 2 jaar duurt, en nu al komen ze bij WTO erachter dat dit niet mag?

  • Snel

    Europa zet de Russen Mede op aandringen van de VS voor t blok, Rusland doet omgekeerd met Europa maar laat via de achterdeur wel ff 335000 ton varkensvlees uit de VS binnen. Wie is hier gek.

Of registreer je om te kunnen reageren.