Varkenshouderij

Nieuws

Vion neemt maatregelen voor vee vanwege hitte

Vanwege de hitte heeft vleesbedrijf Vion maatregelen genomen wat betreft veetransport en in de slachterijen.

Deze maatregelen worden genomen om problemen met het dierenwelzijn tijdens veetransport in de hitte zo veel mogelijk te voorkomen.

De varkens worden vroeger geladen en de varkensslachtingen starten een uur eerder dan normaal. De wachttijden bij het lossen van de varkens bij de slachterij worden zoveel mogelijk beperkt door een strakke tijdsplanning tussen transporteurs en slachterij. Tijdens het wachten bij de slachterij worden de vloeren onder de vrachtauto's op de slachterijterreinen met water koel gehouden. Om de lucht goed te laten circuleren, worden grote ventilatoren geplaatst naast de vrachtauto's op de slachterijterreinen.

Waarschuwingen uitgedeeld

Controleurs van de NVWA hebben ondanks de maatregelen op woensdag 15 waarschuwingen uitgedeeld aan chauffeurs die bij Vion in Boxtel varkens hebben gelost. De meeste waarschuwingen werden gegeven omdat ventilatoren niet aan stonden. Als er ventilatoren op de wagen zitten, moeten deze verplicht draaien bij warm weer, aldus een woordvoerder van de NVWA. Eén waarschuwing werd uitgedeeld omdat er 8 varkens te veel in de vrachtwagen zaten. Vanwege deze relatief kleine overschrijding bleef het ook hier bij een waarschuwing.

In verband met de hitte worden vloeren onder de vrachtauto's op de slachterijterreinen met water koel gehouden. Om de lucht goed te laten circuleren worden grote ventilatoren geplaatst naast de vrachtauto's.</p>
<p><em>Foto: Vion</em>
In verband met de hitte worden vloeren onder de vrachtauto's op de slachterijterreinen met water koel gehouden. Om de lucht goed te laten circuleren worden grote ventilatoren geplaatst naast de vrachtauto's.

Foto: Vion

Ook donderdag controleerde de NVWA volop bij alle slachterijen in Nederland op het goed naleven van het hitteprotocol. Dat blijft de dienst doen zolang het protocol van kracht is. Of en hoeveel waarschuwingen er donderdag zijn uitgedeeld kon de NVWA nog niet zeggen. Wel laat de woordvoerder weten dat het beeld er donderdag er veel beter uitziet dan woensdag.

Trailer met koeien onbeheerd achtergelaten

Er zijn in elk geval geen in het oog springende incidenten gemeld zoals op woensdag waarbij een trailer met koeien onbeheerd werd achtergelaten in het Friese Ureterp. De chauffeur was naar een ander bedrijf om daar koeien op te halen en had de aanhanger niet in de schaduw geparkeerd. De dieren zijn door de brandweer worden gekoeld. Tegen die transporteur is proces-verbaal opgemaakt.

Judith Waninge en Guus ten Hove

Of registreer je om te kunnen reageren.