Varkenshouderij

Nieuws laatste update:2 aug 2016

Vertrouwen van varkenshouders stijgt

Varkenshouders hebben meer vertrouwen in het toekomstperspectief van hun bedrijf dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van LEI Wageningen UR over het tweede kwartaal van 2016.

De Agro Vertrouwensindex steeg van rond het nulpunt naar 17 punten. De vertrouwensindex wordt vier keer per jaar gepubliceerd op basis van een enquête onder varkenshouders. Bijna vijfhonderd boeren en tuinders vulden de enquête in.

Stemming over situatie varkenshouderij spectaculair verbeterd

De stemming over de huidige situatie onder varkenshouders is spectaculair gestegen, volgens het LEI: van -20 in het eerste kwartaal van 2016, naar +6 in het tweede kwartaal. Ondanks deze stijging is maar een kleine meerderheid van de varkenshouders positief over de huidige bedrijfssituatie.

Ondanks deze stijging is maar een kleine meerderheid van de varkenshouders positief over de huidige bedrijfssituatie.

Toekomstverwachtingen zijn goed

Dat uit zich ook in de index van het aantal varkenshouders dat met een negatief gevoel terugkijkt over de afgelopen 12 maanden. Die is weliswaar gedaald van -52 eind 2015 tot -17, maar de meerderheid is negatief over deze periode. De toekomstverwachtingen zijn wel goed; de index voor de komende 12 maanden steeg met 13 tot 24 punten.

Gedaalde voerkosten en hogere prijzen

En ook over de middellange termijn betreft zijn de varkenshouders positief. De index hiervoor steeg met 2 punten naar 29 punten. De belangrijkste redenen van het gestegen vertrouwen onder varkenshouders zijn de gedaalde voerkosten in het eerste kwartaal en de hogere varkens- en biggenprijzen in het tweede kwartaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.