Varkenshouderij

Nieuws 2062 x bekeken

Speltdoppen goed voor gezondheid van gespeende biggen

Het voeren van speltdoppen verbetert de energiebenutting van gespeende biggen met 5%. Ook kan het helpen de voeropname en mestconsistentie te verbeteren. Kortom, het werkt positief op de gezondheid van de dieren.

Dat blijkt uit onderzoek van premixfabrikant Twilmij. Speltdoppen is de fractie die overblijft na het afscheiden van het koren, het kaf dus. De reden dat kaf en koren gescheiden worden, is dat het koren een hogere voedingswaarde heeft. Het onderzoek toont aan dat het kaf een goede component kan zijn in biggenvoer.

Vezelfractie

Het kaf van spelt bevat een groot deel van de vezelfractie van de ongepelde korrel en bestaat uit een reeks van veelal niet oplosbare koolhydraten. De inmenging van deze grondstoffen in voeders resulteert in een kortere verblijftijd van de voedselbrij in het maagdarmkanaal, volgens Twilmij. Daardoor krijgen pathogenen minder kans. Daarnaast is bekend dat het in tegenstelling tot oplosbare vezels de ontwikkeling bevordert van organen die bij de voedselvertering betrokken zijn.

Het voeren van speltdoppen is ook interessant omdat er een aanzienlijk volume van dit product beschikbaar is. Spelt is een oergraan waarvan de hul tot 32% van het totale korrelgewicht omvat.

Voerstrategieën

De proef en een literatuurstudie hebben nieuwe inzichten opgeleverd over voerstrategieën voor pas gespeende biggen. Voedingsdeskundigen van Twilmij kunnen hier rekening mee houden bij de formulering van voeders voor gespeende biggen. Op die manier worden alle grondstoffen goed gewaardeerd. Dat kan naast betere technische resultaten zorgen voor lagere voederkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.