Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Ruimte, stro en gezondheid nodig voor lange staart

Een hoge diergezondheid en veel aandacht voor dierenwelzijn zijn basisvoorwaarden om te stoppen met het couperen van varkensstaarten.

Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van het Europese ministerie van Gezondheid en Voedselveiligheid. De conclusie luidt dat Europese lidstaten veel kunnen leren van de Zweden wat betreft het houden van varkens met lange staarten. Het rapport is onderdeel van een groter dierwelzijnsdossier van de Europese Commissie.

Nooit routinematig gecoupeerd in Zweden

Zweedse varkenshouders hebben nooit routinematig staarten gecoupeerd zoals dat in de rest van Europa gebruikelijk is. In 1988 is het dan ook bij wet verboden. Het mag alleen worden toegepast omwille van diergezondheidsredenen en alleen een dierenarts mag de ingreep uitvoeren.

De Zweden zien het voorkomen van stress en een hoge diergezondheid als de belangrijkste succesfactoren voor het houden van varkens met intacte staarten. Het antibioticagebruik is het laagste van alle EU-landen. Daarnaast kennen zij geen kraamboxen en hebben de varkens veel ruimte tot hun beschikking. Gevolg hiervan is dat de Zweedse varkenshouders de hoogste huisvestingskosten ter wereld hebben. Hiervoor ontvangen zij een compensatievergoeding per zeug.

Stro als afleidingsmateriaal

Om problemen met staartbijten te voorkomen is het verstrekken van stro of gelijkwaardig materiaal nodig voor de varkens. De varkenshouders geven aan dat 30 gram stro per varken per dag voldoende is staartbijten te voorkomen.

Verder is het belangrijk om een ziek dier meteen af te zonderen. Hiervoor is het nodig om voldoende individuele plekken voor zieke dieren te hebben. Volgens de ervaringen van de Zweedse varkenshouders is minimaal 1 plek nodig per 200 varkens.

Laatste reacties

  • pigfarm-consultancy

  • Bart van Gool

    In Noorwegen heeft men nooit de staarten gecoupeerd. Ook droogzetten van koeien gaat zonder antibiotica. En het antibiotica gebruik is bij de laagsten van Europa.
    Bart van Gool, voorlichter in Noorwegen

Of registreer je om te kunnen reageren.