Varkenshouderij

Nieuws

Probiotica moet antibiotica vervangen op Deense bedrijven

Met het gebruik van probiotica moet het antibioticagebruik in Denemarken worden teruggedrongen.

Het Deense onderzoekscentrum Seges Pig Research streeft ernaar dat 75% van de varkensbedrijven geen antibiotica gebruikt. Daartoe is het een onderzoek gestart naar het effect van de inzet van probiotica op de gezondheid en productie van varkens. Volgens onderzoeksleider Poul Bækbo zijn de tussentijdse resultaten veelbelovend: de voeropname en de groei stijgen, terwijl de inzet van antibiotica daalt. Dat blijkt uit een test met het boterzuurbacteriën.

Gezonderdere varkens

Door de bacteriën aan het voer toe te voegen verbetert de gezondheid van de varkens. Hierdoor nemen ze meer voer op en groeien ze harder. Logischerwijze daalt het gebruik van antibiotica doordat de varkens gezonder zijn.

De proef heeft nog niet geleid tot een reductie van het antibioticagebruik van 75%. Dat is wel het streven voor de lange termijn. De Denen willen dat bereiken met de inzet van normale probiotische bacteriën. Dat zijn de zogenaamde ‘goede’ bacteriën zoals melkzuurbacteriën en boterzuurbacteriën.

Of registreer je om te kunnen reageren.