Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Prijs bijproducten varkenshouderij in de lift

De prijzen voor bijproducten stijgen. Door een krap aanbod en stijgende grondstofprijzen gaan de prijzen wat omhoog. Toch ligt het prijsniveau nog flink onder dat van een jaar terug.

Het is heel lang erg rustig geweest in de markt voor bijproducten. De prijzen bleven vrijwel ongewijzigd, maar de afgelopen weken komt er wat reuring in de markt. De prijzen voor tarwegistconcentraten en aardappelproducten lieten een stijging zien. De vraag naar bijproducten is niet zoveel groter dat de prijs omhoog moet. De prijsstijgingen worden vooral door de aanbodkant van de markt bepaald.

Minder stoomschillen door nieuwe oogst

Aanbieders van aardappelstoomschillen zien dat het aanbod wat afneemt. De aardappelverwerkende industrie stapt over van de oude op nieuwe oogst aardappelen. De schil van de nieuwe aardappelen zijn een stuk dunner en dat zorgt ervoor dat het aanbod aan dit bijproduct een stuk kleiner uitvalt. De voorraden met oude schillen zijn zo goed als weggewerkt en nu er wordt overgeschakeld op de nieuwe schillen is er wat minder van het product beschikbaar.

Aardappelstoomschillen

Door het krappere aanbod gaat de prijs voor aardappelstoomschillen ook omhoog. Deze ontwikkeling is echter niet nieuw in de markt. Ook in voorgaande jaren ging de prijs voor aardappelstoomschillen in de maanden juli en augustus omhoog. Zowel bij Van Triest, Duynie als Rined ligt de prijs voor dit bijproduct nu op €1,50 per procent droge stof. Daarmee ligt het prijsniveau nog wel 20 cent onder dat van exact een jaar geleden. Toen steeg de prijs naar uiteindelijk €1,90 per procent droge stof in november.

Prijs tarwegistconcentraat herstelt

De prijs voor de verschillende tarwegistconcentraten staat nog altijd op een zeer laag niveau in vergelijking met voorgaande jaren. De prijsontwikkeling bij de tarwegistconcentraten wordt voornamelijk bepaald door de stijgende prijzen van de grondstoffen. Vooral de ontwikkeling van de sojaprijs is van invloed op de prijs voor tarwegistconcentraten.

De prijs van GrainPro bij Van Triest krabbelt langzaam uit het dal, maar staat nog altijd op een bijzonder laag niveau. De prijsdaling werd dit jaar eind januari ingezet. Door de dalende sojaprijs gingen ook de prijzen van tarwegistconcentraten naar beneden.

Dalende prijs GrainPro

GrainPro is een uitstekend voorbeeld van zo’n dalende prijs. In januari was de prijs nog €2,05 per procent droge stof. Vanaf eind januari zakte prijs naar het diepte van €1,60 per procent droge stof eind april. Ook de prijs van andere tarwegistconcentraten liggen ondanks de recente prijsstijgingen nog altijd onder het prijsniveau van exact een jaar geleden. Gemiddeld genomen liggen de prijzen zo’n 20% onder het niveau van vorig jaar.

De verwachting is dat de prijzen voor de tarwegistconcentraten voorlopig niet veel verder zullen stijgen. Bij de aardappelproducten is nog wel een lichte stijging op de loer. De periode met stabiele prijzen voor aardappelproducten lijkt daarmee voorbij.

Eén reactie

  • varkenshaasje

    totaal onlogisch dat de prijzen nu stijgen voor tarwegistconcentraat soya is flink gedaald afgelopen periode

Of registreer je om te kunnen reageren.