Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

NVV start met uitkering ‘Aujeszky-gelden’

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is begonnen met de uitkering van het laatste deel van de schadevergoeding ter compensatie van de te hoge tarieven voor de verplichte Aujeszky-entingen.

Vorige week heeft de NVV de formulieren verstuurd naar zijn leden en oud-leden. Hierin verzoekt de NVV om de gegevens te controleren en zo nodig te wijzigen, en het formulier voor 10 augustus terug te sturen. Na controle van de gegevens zal de NVV overgaan tot uitbetaling, schrijft de vakbond in de brief.

Schadevergoeding van €0,19 per enting

Varkenshouders en ex-varkenshouders die in 2013 een schadevergoeding hebben ontvangen, kunnen opnieuw een bijschrijving op hun bankrekening tegemoetzien. Het bedrag is €0,19 per enting, net als in 2013. Hiermee wordt vrijwel het gehele bedrag van €11,5 miljoen uitgekeerd.

In totaal heeft de NVV ruim €27,6 miljoen aan schadevergoeding ontvangen. In 2013 moest de Sociaal Economische Raad (SER) van de rechter €16,1 miljoen aan de NVV uitbetalen. Dat bedrag was ter compensatie van de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode van 1993-1998 en ter compensatie van de rentevergoeding vanaf 2003.

Rechtbank veroordeelde SER

Volgens de NVV moest rente worden betaald vanaf 1993. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de SER in november 2014 tot het betalen van ruim €10,8 miljoen rentevergoeding. De SER ging in hoger beroep en het gerechtshof in Den Haag stelde de NVV in het gelijk. De SER moet €10,8 miljoen aan de NVV betalen, vermeerderd met de wettelijke rente tot aan het moment van uitkeren. Dat is samen €11,5 miljoen.

Frank Donkers (l.), Willie van Gemert (m.) en Ingrid Jansen vieren de uitspraak van het Gerechtshof met een taart. <br /><em>Foto: NVV</em>
Frank Donkers (l.), Willie van Gemert (m.) en Ingrid Jansen vieren de uitspraak van het Gerechtshof met een taart.
Foto: NVV

NVV verrekent openstaande contributienota's

De NVV verrekent eventueel nog openstaande contributienota's met de uitkering van de Aujeszky-gelden. Dat schrijft de NVV in eerdergenoemde brief. Om hoeveel nota's het gaat en welk bedrag hiermee is gemoeid, maakt de NVV niet bekend.

Laatste reacties

 • Vhouder

  als er nu 11,5 miljoen wordt uitgekeerd net als de vorige keer wat dan te doen met de rest 2 maal 11,5 miljoen maakt 23 miljoen 27,6 miljoen is de totale vergoeding door ser zijn die overige 4,6 miljoen alllemaal onkosten

 • boerderij1

  Beste Vhouder,

  De NVV heeft bij de 1ste uitbetaling een pot gemaakt van ongeveer 4,5 miljoen.
  Dit is bedoeld voor onkosten en toekomstige rechtszaken.
  Hierover is open gecommuniceerd met de leden.

 • Vhouder

  boerderij1
  dank u

 • aardappelboer

  Toch is de werkelijke schade groter, er zijn ook varkensboeren geweest die geen lid waren van de NVV en die krijgen niks. Maar goed grote pluim voor deze organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.