Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

NVV en LTO Varkenshouderij willen beloning voor gegevens

LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) willen dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) varkenshouders beloont die deelnemen aan de decembertelling.

Het CBS wil varkenshouders op straffe van een boete van €1.500 verplichten mee te doen aan de telling, omdat er steeds minder respons komt op de enquêtes.

Belonen in plaats van straffen

Volgens de boerenorganisaties kan het CBS prima de gegevens gebruiken van de verplichte jaarlijkse Gecombineerde Opgave van RVO.nl. Als het CBS meer respons wil, kan het beter deelnemers belonen dan met een straf dreigen voor niet-deelnemers, vinden NVV en LTO in een gezamenlijk persbericht.

LTO en NVV vinden dat een verplichte deelname op straffe van een boete niet past binnen het streven van het kabinet om de administratieve lastendruk voor ondernemers te verlichten. Beide organisaties willen hierover op korte termijn in gesprek met het CBS.

Update:

Inmiddels heeft SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris van Dam van Economische Zaken over het afdwingen van aanvullende landbouw-enquêtes door het CBS naast de landbouwtelling.

Beheer
WP Admin