Varkenshouderij

Nieuws

Mooiste modderpoel van 2016 ligt in Macharen

Met bijna tweehonderd Facebook-stemmen heeft de modderpoel van de familie Loeffen in het Brabantse Macharen de verkiezing van de mooiste modderpoel 2016 gewonnen. De prijs is uitgereikt door Wakker Dier, die de verkiezing elk jaar organiseert.

Dit jaar waren er twee genomineerden: de modderpoel van Loeffen en die van familie Reimert in Heino (Overijssel). De Vereniging Biologische Varkens (VBV) heeft modderpoelen voorgedragen aan Wakker Dier, waarop een nominatie volgde voor de twee biologische varkenshouders. Beide modderpoelen kregen veel stemmen via social media, maar de poel van de familie Loeffen waar hun 65 biologische zeugen kunnen wroeten kreeg de meeste stemmen.

<em>Foto: Joost van Manen</em>
Foto: Joost van Manen

Lange sloot met houtwal voor schaduw

De modderpoel van Loeffen die de biologische boerderij De Tuinlangel runnen is eigenlijk geen poel, maar een lange sloot van bijna 40 meter. In de sloot die de zeugen zelf verder hebben uitgegraven komt ook het regenwater van de stallen terecht. Hierdoor staat er altijd water in, aldus Loeffen.

De prijs komt als een verassing voor de familie Loeffen, die niet verwacht hadden om te winnen. Naast de sloot hebben de zeugen een houtwal waar de dieren na het badderen genoeg schaduw en plek hebben om te schuren en ze kunnen grazen in het naastgelegen weiland. Loeffen schakelde in 2012 over naar biologisch varkenshouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.