Varkenshouderij

Nieuws 3962 x bekeken 6 reacties

Lager kopergehalte kan grote impact hebben

De afgelopen jaren zijn de gehalten aan koper en zink al gedaald. Mogelijk moet het kopergehalte in biggenvoer verder omlaag. Dat is vooral voor biggen ingrijpend. Een mindere darmgezondheid en een lagere groei liggen op de loer. Koper is een essentieel element.

Discussie over de aanwezigheid van metalen in varkensvoeders is er al jaren. Vanwege negatieve gevolgen voor het milieu schrijft de EU maximale toelaatbare gehalten voor. In 2004 zijn de maximale gehalten voor zink en koper aangescherpt. Het voorstel is om deze normen wederom naar beneden bij te stellen. Voor zink lijkt dat geen grote gevolgen te hebben, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research. Bovendien komt de verlaging niet uit de lucht vallen en wordt in de praktijk al langer een lager niveau gehanteerd.

Nieuw advies voor koper

Voor koper is het een ander verhaal. Tot vandaag mag in biggenvoeders een niveau van 170 milligram per kilo worden gehanteerd. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft deze maand een nieuw advies voor de maximale gehaltes koper in diervoer uitgebracht. Het voorstel is om de hoeveelheid koper in compleet voer voor varkens te verlagen van 170 naar 25 milligram per kilo. Dat zou de totale koperemissie door landbouwhuisdieren in de EU met ongeveer 20% verlagen. “Het weglaten van een hoog kopergehalte heeft wel gevolgen voor de resultaten”, aldus Paul Bikker, onderzoeker bij Wageningen UR. “In het onderzoek zagen we dat biggen aan het einde van de opfokperiode tot twee kilo lichter waren en er waren meer biggen met dunne mest.” Of de dunne mest een indicator is voor een lagere darmgezondheid is mogelijk, maar is niet specifiek onderzocht. Een laag kopergehalte geeft verder wat grauwere biggen.

Het gehalte aan koper in biggenvoer moet wellicht omlaag. Dat kan slecht uitpakken voor de resultaten en de gezondheid. <em>- Foto: Herbert Wiggerman</em>
Het gehalte aan koper in biggenvoer moet wellicht omlaag. Dat kan slecht uitpakken voor de resultaten en de gezondheid. - Foto: Herbert Wiggerman

Op zoek naar compensatie

Het is nog onzeker of het voorstel van de EFSA daadwerkelijk wordt omgezet in wetgeving. Het voorstel om de hoeveelheid zink te verlagen werd na enige discussie geaccepteerd en in wetgeving omgezet. Daarvan was echter bekend dat de gevolgen voor de dierprestaties beperkt waren. De kans is daarom groot dat de diervoederindustrie meer bezwaar gaat maken. Overigens noemt het voorstel van de EFSA om als alternatief toe te laten dat op voorschrift van dierenartsen wel een hoger niveau aan koper verstrekt mag worden.

Mocht de verlaging wel doorgaan, dan zal de voerindustrie op zoek moeten dit te compenseren. Volgens Bikker wordt dat nog lastig. “Deze alternatieven worden nu al gebruikt in combinatie met hoog koper. Bovendien heeft een hoge koperdosering een consistent effect, in tegenstelling tot veel alternatieven.” Mogelijk dat een combinatie van alternatieven het negatieve effect kan wegnemen, maar daar zijn nog geen aanwijzingen voor.

Laatste reacties

 • agri2

  Biologische aardappelen voeren?

 • detelg1

  Waarom niet iets extra koper wegnemen bij de zeugen en oudere vleesvarkens, Dan kan het biggenvoer en tot/met 12 weken leeftijd zo blijven. Volgens mij hebben ze in Belgie ook zo een systeem. Gaat toch uiteindelijk om het totaal koper wat er gevoerd word.

 • wimschaap

  je kun er op wachten bij vleesvarkens op pia uitbraken gevolg veel medicijnen veel uitval das zeker beter???

 • WGeverink

  Wat is pia?

 • Hogman1

  Die varkens van tegenwoordig zijn al verworden tot vegetariers.
  Die hebben ook wat exta's nodig.
  Droevig dat ze dat nou de varkens afnemen

 • Knorretjes

  Natuurlijke koolstofklei proberen?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.