Varkenshouderij

Nieuws

Herziening Europese aanpak Afrikaanse varkenspest

Er komt meer aandacht voor bioveiligheid en er komt een strikter afschotbeleid voor wilde zwijnen om Afrikaanse varkenspest tegen te gaan.

Veterinaire experts van de Europese Unie (EU) kwamen onlangs bijeen in Estland om de bestrijding van de ziekte te evalueren en te herzien. Dat meldt nieuwssite Agra Europe. Naast de experts namen ook wetenschappers, jagers en vertegenwoordigers van de varkenssector deel aan het congres.

Toename besmettingen Polen en Baltische staten

Aanleiding voor de bijeenkomst is de toename van het aantal besmettingen in Polen en de Baltische Staten. De focus ligt op maatregelen om de bioveiligheid op bedrijfsniveau te verbeteren om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Daarnaast worden manieren bedacht om de verspreiding via met name de mannelijke wilde zwijnen te beperken. De paartijd loopt van september tot en met maart. In die periode trekken de keilers, mannelijke wilde zwijnen, ver rond op zoek naar een partner. Daarmee kunnen ze het virus over een grote afstand verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.