CBS open voor alternatief verplichte telling - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

CBS open voor adequaat alternatief verplichte telling

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is bereid om alternatieven voor de verplichte decembertelling van de varkensstapel te bekijken, mits ze maar voldoen aan de normen van de Europese Unie (EU). Dat zegt Cor Pierik, woordvoerder Landbouw en Regio bij het CBS.

Eerder deelde het statistiekbureau mee dat varkenshouders voortaan verplicht moeten deelnemen aan de decembertelling. Dat leidde tot een storm aan protesten.

Lage respons decembertelling

Pierik legt uit wat de achtergrond is van de decembertelling van het CBS: “Alle lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten twee keer per jaar de tellingen van de veestapel doorgeven. 1 april en 1 december zijn de wettelijk vastgelegde peildata om de omvang van de Europese veestapel te bepalen”. De laatste jaren nam de respons op de decembertelling af. “We zitten nu op een dusdanig lage respons dat we geen betrouwbare gegevens meer kunnen publiceren over het aantal varkens dat jaarlijks op 1 december aanwezig is. Daarom moeten varkenshouders vanaf nu verplicht deelnemen aan de decembertelling”, legt hij uit.

Administratieve lastendruk

Het argument van NVV en LTO Varkenshouderij dat hierdoor de administratieve lastendruk toeneemt, wuift Pierik van tafel. “De administratieve lastendruk vanuit het CBS richting de varkenshouderij is de laatste jaren juist afgenomen”, zegt hij. “Maar ik kan me wel voorstellen dat varkenshouders voor hun bedrijf als geheel een hogere lastendruk ervaren”, voegt hij daar aan toe.

De verplichte deelname geldt niet alleen voor varkenshouders. Ook de enquêtes over het gebruik gewasbeschermingsmiddelen, oogstraming vollegrondsgroenten, oogstraming appels en peren en de oogstraming akkerbouw zijn vanaf dit jaar verplicht. 19 september vindt overleg plaats tussen de sectoren en het CBS. “Ik vind het jammer dat de NVV wel hard roept, maar tot nu toe nog geen contact met ons heeft gezocht”, besluit Pierik.

Beheer
WP Admin